Marcepanek

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
ciasto
50 dag mąki
20 dag cukru
1 kostka margaryny
3 żółtka
2 całe jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zrobić ciasto siekane. Podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na blachę posmarować dżemem i posypać siekanymi orzechami. Na to zetrzeć drugą (schłodzoną) część ciasta. Upiec .
Na drugą blachę wyłożyć kolejną część ciasta, posmarować makiem i przykryć ostatnią też schłodzoną częścią ciasta.

mak
2 skl. maku sparzyć i 2 razy zmielić.
dodać ubitą piane z 4 białek z 1 szkl. cukru.
dodać zapach migdałowy.

masa kawowa
4 żółtka
3 budynie śmietankowe
3 szkl. mleka (nie całe)
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. kawy cappucino


Utrzeć żółtka z cukrami. W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem wlać do utartych żółtek i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić, ostudzić. Utrzeć margarynę i nie przerywając ucierania dodawać ostudzone budynie po 1 łyżce. Do kremu dodać powoli kawę
(do 1/2 szkl. kawy wlać trochę wrzątku – by powstała papka i ostudzić). Następnie przełożyć placek. Upieczone placki przełożyć masą kawową tak aby makowy placek był na górze.
Można polać polewą lub lukrem.

:smacznego:

To moje ulubione bożonarodzeniowe ciasto.
Jest bardzo słodkie, ale cukier można dozować, wedle indywidualnego gustu.