- Kwi 4, 2007
- 6,637
- 0
- 0
Skladniki:
250 gr masla(koniecznie)
125 gr cukru pudru
85 gr startego na grubej tarce marcepanu
starta skorka z 1 cytryny
250 gr maki
Maslo+ cukier ubic na puch,dodac reszte skladnikow-zmixowac.Masa powinna byc miekka i troche klejaca.Wylozyc ja na folie,posypac troche maka,zeby uformowac walek,zawinac w folie i wsadzic do lodowki na 2-3 godz,albo zamrazarki na 20 min.
Po tym czasie odwinac z folii,obtoczyc w zoltku i grubym cukrze lub kokosie.Pokroic na plasterki(ciensze i rumiane dadza chrupiace ciasteczka,grubsze i jasnozlote-mieciutkie)
Rozgrzac piekarnik.Piec w 180stC ok.10 min(trzeba pilnowac!)
Mozna przechowywac dluuugo w puszkach
ps-jest to jedna z 7 rodzajow ciastek na Swieta.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: