Marchewka po francusku

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Robiłam ją w zeszłym roku i tak nam posmakowała, że w tym roku też zrobiłam parę słoiczków. Ma smak o podobnej nucie jak marynowane grzybki, przepis z bardzo starego numeru Mojego Gotowania

1 kg młodej marchewki (większe można przekroić na pół lub na 4 części),
pęczek dymki,
5 dag jasnych rodzynek,
500 ml octu jabłkowego,
2 szklanki oliwy,
2 gałązki estragonu (użyłam suszonego),
sól, biały ziarnisty pieprz


Oskrobane marchewki gotować 10 minut w osolonym wrzątki. Dodać dymkę i dotować 5 minut. Osączyć, do słoików włożyć marchewki, dymkę, pieprz, rodzynki i estragon (suszonego szczyptę). Ocet zagotować z oliwą. Lekko ostudzić, zalać warzywa tak by były całe zakryte. Zakręcić słoiczki. Odstawić do ostygnięcia.

*Z podanej porcji wychodzi ok. 5 średniej wielkości słoiczków.
 

Załączniki

  • marchewka_po_francusku.JPG
    marchewka_po_francusku.JPG
    218.1 KB · Wyświetleń: 0