- Lut 28, 2007
- 738
- 0
- 0
C I A S T O :
1 margaryna Kasia
pół szklanki cukru
2 jajka, 2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany
łyżeczka płaska sody
Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy, pół szklanki śmietany , utrzeć mikserem na gładką masę.
Dodać 1 kg mąki oraz łyżeczkę sody wymieszaną w drugiej pół szklance śmietany.
Wyrobić ciasto ręcznie. Przełożyć na stolnicę. Dobrze zagnieść na gładkie ciasto.
Podzielić je na 10, 11 równych kawałków ( mi wyszło 11 ). Pomocna okazuje się tu waga kuchenna elektroniczna.
Każde ciasto upiec osobno na blaszce lub w dużej tortownicy .
Rozwałkowywać bardzo cienko, grubości takiej jak na makaron.
M A S A :
1,5 litra śmietany kremówki
szklanka cukru pudru (do smaku- według swojego uznania)
6 śmietan-fixy lub 4 Śnieżki
sok z 1 cytryny
Ubić kremówkę z cukrem, śmietan-fixami, dodać sok z cytryny do smaku.
Masą obficie przekładać placki. Górę też posmarować, posypać pokruszonymi herbatnikami biszkoptami lub jeden placek pozostawić do
pokruszenia i nim posypać placek.
Ciasto powinno najpierw przez parę godzin stać w temperaturze pokojowej, by nasiąkło masą.
Potem należy je przenieść w chłodne miejsce na 24- 48 godzin.
Przepis nie jest mojego autorstwa ale musialam sie z Wami podzielic.Pracochlonne ale Warto!!
1 margaryna Kasia
pół szklanki cukru
2 jajka, 2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany
łyżeczka płaska sody
Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy, pół szklanki śmietany , utrzeć mikserem na gładką masę.
Dodać 1 kg mąki oraz łyżeczkę sody wymieszaną w drugiej pół szklance śmietany.
Wyrobić ciasto ręcznie. Przełożyć na stolnicę. Dobrze zagnieść na gładkie ciasto.
Podzielić je na 10, 11 równych kawałków ( mi wyszło 11 ). Pomocna okazuje się tu waga kuchenna elektroniczna.
Każde ciasto upiec osobno na blaszce lub w dużej tortownicy .
Rozwałkowywać bardzo cienko, grubości takiej jak na makaron.
M A S A :
1,5 litra śmietany kremówki
szklanka cukru pudru (do smaku- według swojego uznania)
6 śmietan-fixy lub 4 Śnieżki
sok z 1 cytryny
Ubić kremówkę z cukrem, śmietan-fixami, dodać sok z cytryny do smaku.
Masą obficie przekładać placki. Górę też posmarować, posypać pokruszonymi herbatnikami biszkoptami lub jeden placek pozostawić do
pokruszenia i nim posypać placek.
Ciasto powinno najpierw przez parę godzin stać w temperaturze pokojowej, by nasiąkło masą.
Potem należy je przenieść w chłodne miejsce na 24- 48 godzin.
Przepis nie jest mojego autorstwa ale musialam sie z Wami podzielic.Pracochlonne ale Warto!!