Marcinek

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
C I A S T O :

1 margaryna Kasia
pół szklanki cukru
2 jajka, 2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany
łyżeczka płaska sody


Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy, pół szklanki śmietany , utrzeć mikserem na gładką masę.

Dodać 1 kg mąki oraz łyżeczkę sody wymieszaną w drugiej pół szklance śmietany.

Wyrobić ciasto ręcznie. Przełożyć na stolnicę. Dobrze zagnieść na gładkie ciasto.

Podzielić je na 10, 11 równych kawałków ( mi wyszło 11 ). Pomocna okazuje się tu waga kuchenna elektroniczna.

Każde ciasto upiec osobno na blaszce lub w dużej tortownicy .

Rozwałkowywać bardzo cienko, grubości takiej jak na makaron.


M A S A :
1,5 litra śmietany kremówki
szklanka cukru pudru (do smaku- według swojego uznania)
6 śmietan-fixy lub 4 Śnieżki
sok z 1 cytryny

Ubić kremówkę z cukrem, śmietan-fixami, dodać sok z cytryny do smaku.

Masą obficie przekładać placki. Górę też posmarować, posypać pokruszonymi herbatnikami biszkoptami lub jeden placek pozostawić do

pokruszenia i nim posypać placek.

Ciasto powinno najpierw przez parę godzin stać w temperaturze pokojowej, by nasiąkło masą.

Potem należy je przenieść w chłodne miejsce na 24- 48 godzin.

Przepis nie jest mojego autorstwa ale musialam sie z Wami podzielic.Pracochlonne ale Warto!!
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Przypomniało mi się że jak byłam mała mama piekła na święta ulbione ciasta dla każdego. Dla mnie musiał być koniecznie Biłgorajec. Były to takie kruche placki - z 10 - przekładane masą śmietanową - że też ja o nim zapomniałam
dump.gif

Coś mi się wydaje że to będzie podobne - a jeśli tak - to nieeeebo w gębie
mniam.gif

Muszę zadzwonić do mamy
icon_mrgreen.gif
i porównam.
Ale ten też chętnie wypróbuję
lecker.gif
 

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
naprawde warto szkoda ze nie zrobiłam zdjecia bo efekt koncowy jest super a Marcinek czym starszy tym lepszy
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Nie wiem jak w Marcinku - ale w tym cieście które jadałam placki po upieczeniu były sztywne i twarde. Blacha. Śmietana wsiąkając w nie tworzyła cieniutką białą kreseczkę sklejającą. A placki wilgotniały i miękły cudownie. Myślę że ze 2 - 3 dni trzymane w chłodzie by były potrzebne
gruebel_2.gif
jeśli oba ciasta są podobne.
A same placki - sądzę że spokojnie można kilka dni wcześniej sobie upiec i przechować.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki
daumen.gif
Bo mnie naszła chęć zrobienia na świeta, poprzymierzam sie więc
fiesgrins.gif
To coś jak tort ormiański (choc tego tez jeszcze nie robiłam)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
Ostatnio jak robiłam Marcinka to przygotowalam go sobie w czwartek tak ze przez weekend bylo co do kawusi dodam jeszcze ze w przepisie jest podane pol szklanki cukru ja go nie daje poniewaz jak dla mnie to jest za słodkie a wogole to zawsze ograniczam cukier
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Mój kochany przyjaciel nazywa się Marcinek, norrrrmalnie muszę upiec mu to ciasto, musze!
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
icon_biggrin.gif
aż mi sie ciepło zrobiło w serduszku jak zobaczyłam tytuł tego wątku
icon_smile.gif
 

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Tak się złożyło Alutko,że trafiłaś na "smacznym" na przepis mojego autorstwa. W takim razie dołączę
zdjęcia. Pozdrawiam. Noemi ( renigliwice)

DSCN8300.JPG DSCN8302.JPG DSCN8309.JPG DSCN8307.JPG
 

Załączniki

  • DSCN8300.JPG
    DSCN8300.JPG
    87.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8302.JPG
    DSCN8302.JPG
    85 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8309.JPG
    DSCN8309.JPG
    81.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8307.JPG
    DSCN8307.JPG
    78.8 KB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Noemi, szczena mi gruchnęła o podłogę
icon_eek.gif
, juz wiem, ze MUSZĘ robić
lecker.gif
mniam.gif
 

aniak9

Member
Gru 20, 2005
11
0
0
Robiłam Marcinka w zeszłą niedzielę według tego przepisu.jest rewelacyjny i super wygląda,co prawda jest przy nim trochę roboty ale warto!
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja jeszcze dopytam, te usztywniacze koniecznie potrzebne? Mozna zastapic żelatyna, czy to juz nie to?
 

Noemi

Member
Lut 6, 2007
139
0
0
Witaj Akulko!!! Nie robiłam jeszcze z żelatyną, ale myślę, że lepiej jednak zrobić z żelfixami.
Żelatyna trochę zmieni smak masy. Pozdrawiam. Noemi
wink.gif
wink.gif
wink.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzięki Noemi, zdam sie wiec na przepis
daumen.gif
icon_wink.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Jak duża blaszka? Jaka temperatura pieczenia?

Da się zrobić z mniejszej porcji?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: