Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Kochane tortomaniaczki i pojawia się kolejny problem. Jakich rozmiarów tort będzie odpowiedni dla 35-40 osób. Od razu mi powiedziano, że najlepiej jakby był prostokątny (piętrowy też nie wchodzi w grę) i żeby kawałki nie były zbyt małe, bo oprócz tortu będzie niewiele słodkiego. No i teraz mam problem, bo nie wiem jak wyliczyć, żeby było dobrze. Doradźcie proszę.
 

Justee

Member
Wrz 22, 2010
185
0
0
batoja @ 16 May 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1623715Kochane tortomaniaczki i pojawia się kolejny problem. Jakich rozmiarów tort będzie odpowiedni dla 35-40 osób. Od razu mi powiedziano, że najlepiej jakby był prostokątny (piętrowy też nie wchodzi w grę) i żeby kawałki nie były zbyt małe, bo oprócz tortu będzie niewiele słodkiego. No i teraz mam problem, bo nie wiem jak wyliczyć, żeby było dobrze. Doradźcie proszę.
a tort ksiązka?jaką masz największą blaszkę prostokątną?
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,182
113
batoja @ 16 May 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1623715(...) No i teraz mam problem, bo nie wiem jak wyliczyć, żeby było dobrze. Doradźcie proszę.
Moja metoda jest następująca: z kartonika wycinam (albo rysuję) porcję ciasta dla jednej osoby. Mnożę tę wielkość tyle razy ile porcji mam zrobić. Możesz na odwróconej blaszce wyrysować ołówkiem umowne porcje.
Co do książki, dobry pomysł. Jeżeli masz za małą blaszkę to książkę możesz złożyć z dwóch biszkoptów.
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Nie, to nie ma być książka. To ma być prostokątny urodzinowy tort z jakimś motywem. Na dniach klientka ma przesłać szczegółowe informacje.
Największą blaszkę mam 36x27, albo drugą 35x25. Mogę kupić większą, bo to i tak się przyda, ale właśnie dlatego chciałam wiedzieć jak duży powinien być taki tort na 35-40 kawałków.
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Nie wiem czy Ci cos pomoge, powiem jak ja bym zrobila.
Jeśli porcje maja być spore i nie będzie deseru na 40 osob to upieklabym dwa biszkopty 25*35 i polaczyla to w jeden duzy prostokąt.
To będzie duzy i podzielny tort.
Na wyliczenia w necie nie ma co liczyc porcje sa głodowe, wręcz symboliczne.
Ja na 20 osob robie jeden duzy biszkopt 25*35 i jest dobrze.
Na 40 zrobiłabym podwojny.
Zrobilabym na jakiejś sklejce owinieta folia alu i spozywcza bo taki duzy podkład to trudno dostać.
 

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
dodaję jeszcze jeden komunijny ,choć nie do końca jestem zadowolona .Koncepcja była inna ale wyszło jak wyszło.
 

Załączniki

  • 20170513_160754_ii.jpg
    20170513_160754_ii.jpg
    41.1 KB · Wyświetleń: 0

Olekssandra

Member
Cze 6, 2017
1
0
0
Witam!

jestem tu nowa, więc jeśli nie trafiłam z pytaniem tu gdzie powinnam proszę o odsyłkę mnie w poprawne miejsce - dziękuje!

Powoli rozpoczynam swoją pracę z dekorowaniem tortów masą cukrową i chciałam was podpytać co nalepiej stosować do przekładania tortów żeby był on stabilny ?
Będę robić tort "Świnka Peppa" dla kuzynki córeczki i masa ma być owocowa. Proszę powiedzcie co z waszego doświadczenia nalepiej się sprawdza ? Dodatkowo do teraz stosuje pod lukier beze szwajcarską czy to dobre rozwiązanie czy macie jakieś lepsze ? Niestety zawsze mam problem, żeby tort był idealnie równy...


dziękuje wam za pomoc!!

pozdrawiam
Ola
icon_smile.gif
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
ostatnie
 

Załączniki

  • IMG_20170710_111527.jpg
    IMG_20170710_111527.jpg
    85.2 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20170624_124546.jpg
    IMG_20170624_124546.jpg
    85.8 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20170703_090050.jpg
    IMG_20170703_090050.jpg
    70.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20170708_105002.jpg
    IMG_20170708_105002.jpg
    82.4 KB · Wyświetleń: 0

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
No w końcu jakiś odzew
icon_smile.gif
. Kadarma jak zwykle poziom Master w sprawie tortów. Proszę podziel się jak wykonałaś konewkę. Pomysł i wykonanie rewelka!
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Znajomy mechanik o nazwisku Konewka ociągał się z robotą autka i powiedział, że jak będzie tort, to i będzie autko. To dostał konewkę
lecker.gif
Jednak powiedziałam, że więcej już takiego cuda nie zrobię. Tort, wiadomo- szybko, ale lejek, sitko i rączka dwa dni wcześniej. Rura robiona na rolce od folii aluminiowej, sitko w małej miseczce, po wyschnięciu klejone ze soba poszczególne elementy, do torta przytwierdzone dodatkowo na patyku bambusowym. Ucho też zrobione wcześniej. W miejscu mocowania wykałaczki i oczywiście klej cukierniczy. Mechanik powiedział, że już nie będzie głupio żartował, no ale przesunął kolejkę i autko jutro do odbioru.
icon_lol.gif
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
moja zagwozdka: dwa zawody na małym torcie.
.. i koniki
 

Załączniki

  • IMG_20170810_085151.jpg
    IMG_20170810_085151.jpg
    208.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_20170809_100632.jpg
    IMG_20170809_100632.jpg
    266.8 KB · Wyświetleń: 0