Ja zrobiłam tak:
masa kawowa na zasmażce
łyżka masła +łyżka mąki(czubata) zrobic zasmażkę jasną,
dodać napar z kawy(miałam ziarnistą- szklanka-mocna(będą fusy), można dodać łyżeczke kakao - dla koloru-niekoniecznie i wymieszać- będzie gładka.
1/2 margaryny(lub masła) rozcierać z cukrem pudrem( około pół szklanki- należy próbować, ja nie przepadam za bardzo słodka masą,
dodać jedno żółtko, rozetrzęć i dodawać po trochu kawowej masy z zasmażki,
rozetrzeć - robiłam w wigilię, była aksamitna dodac alkohol(jeśli była margaryna to koniecznie), można trochę aromatu ale powinna pachnieć kawą.
Ja tort makowy przekroiłam na trzy częśći, na pierwszą dałam dżem morelowy(domowy) i cienko masy, następnie przykryłam druga warstwą i dałam resztę kremu, na trzecia dałam polewę czekoladowa.
Nie nasączałam!!!!!! Od tego dżemu i masy tort był wystarczająco wilgotny.
Przepis na biszkopt makowy mam z poradnika domowego z 2000r i jest dla mnie doskonały.
Szkoda tylko że w święta go zjedliśmy(cały)
masa kawowa na zasmażce
łyżka masła +łyżka mąki(czubata) zrobic zasmażkę jasną,
dodać napar z kawy(miałam ziarnistą- szklanka-mocna(będą fusy), można dodać łyżeczke kakao - dla koloru-niekoniecznie i wymieszać- będzie gładka.
1/2 margaryny(lub masła) rozcierać z cukrem pudrem( około pół szklanki- należy próbować, ja nie przepadam za bardzo słodka masą,
dodać jedno żółtko, rozetrzęć i dodawać po trochu kawowej masy z zasmażki,
rozetrzeć - robiłam w wigilię, była aksamitna dodac alkohol(jeśli była margaryna to koniecznie), można trochę aromatu ale powinna pachnieć kawą.
Ja tort makowy przekroiłam na trzy częśći, na pierwszą dałam dżem morelowy(domowy) i cienko masy, następnie przykryłam druga warstwą i dałam resztę kremu, na trzecia dałam polewę czekoladowa.
Nie nasączałam!!!!!! Od tego dżemu i masy tort był wystarczająco wilgotny.
Przepis na biszkopt makowy mam z poradnika domowego z 2000r i jest dla mnie doskonały.
Szkoda tylko że w święta go zjedliśmy(cały)