masa kawowa na zasmażce

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
Ja zrobiłam tak:
masa kawowa na zasmażce
łyżka masła +łyżka mąki(czubata) zrobic zasmażkę jasną,
dodać napar z kawy(miałam ziarnistą- szklanka-mocna(będą fusy), można dodać łyżeczke kakao - dla koloru-niekoniecznie i wymieszać- będzie gładka.
1/2 margaryny(lub masła) rozcierać z cukrem pudrem( około pół szklanki- należy próbować, ja nie przepadam za bardzo słodka masą,
dodać jedno żółtko, rozetrzęć i dodawać po trochu kawowej masy z zasmażki,
rozetrzeć - robiłam w wigilię, była aksamitna dodac alkohol(jeśli była margaryna to koniecznie), można trochę aromatu ale powinna pachnieć kawą.

Ja tort makowy przekroiłam na trzy częśći, na pierwszą dałam dżem morelowy(domowy) i cienko masy, następnie przykryłam druga warstwą i dałam resztę kremu, na trzecia dałam polewę czekoladowa.
Nie nasączałam!!!!!! Od tego dżemu i masy tort był wystarczająco wilgotny.
Przepis na biszkopt makowy mam z poradnika domowego z 2000r i jest dla mnie doskonały.

Szkoda tylko że w święta go zjedliśmy(cały) :dontknow:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Masa jest super dała filiżanke kawy z jendej łyzki rozpuszczalne i jest bardzo aromatyczny. Ma konsystencje idealna i nie ma z nim tyle kłopotu co ze zwykłym budyniowym.

Wade ma jedna ... mało go jest :mrgreen: