Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek czekoladowy z orzechami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1416053" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Mazurek czekoladowy</strong></p><p></p><p>Źródło - &quot;Wielka Księga Kucharska - Święta polskie&quot; Wyd. Axel Springer 2007</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>250 g mąki</p><p>180 g masła</p><p>10 łyżek cukru pudru</p><p>2 żółtka</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><strong>Masa:</strong></p><p>4 jajka</p><p>250 g cukru</p><p>250 g czekolady</p><p>12 łyżek mąki</p><p>120 g orzechów laskowych</p><p>100 g rodzynek</p><p></p><p>do dekoracji - siekane orzechy i migdały</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Mąkę wymieszać z cukrem i solą, przesiekać z masłem, szybko zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny do schłodzenia.</p><p>Rozwałkować, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko podpiec.</p><p>Jajka na masę utrzeć z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę.</p><p>Wymieszać z rodzynkami i grubo posiekanymi orzechami.</p><p>Rozłożyć masę na podpieczonym spodzie, udekorować migdałami i orzechami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.</p><p></p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Zrobiłam malutki, z pół porcji, na kruchym cieście polskim, bo miałam już nim wylepioną foremkę.</p><p>Pod masę czekoladową dałam przetarty przez sito dżem malinowo - różany wymieszany z mielonymi orzechami laskowymi.</p><p>Rodzynki zastąpiłam suszonymi żurawinami, a wierzch posypałam posiekanymi migdałami. Bakalii dałam trochę więcej niż w przepisie, a czekoladę - gorzką o zawartości 70% kakao. </p><p>Wyszedl pyszny, na pewno do powtórki. Intensywnie czekoladowy, nie za słodki, pachnący malinami i różą.</p><p>Masa czekoladowa świetna - lekko chrupiąca na wierzchu, wilgotna i miękka (podobna do trufli) wewnątrz.</p><p></p><p>[ATTACH=full]81470[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]81469[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1416053, member: 1024"] [B]Mazurek czekoladowy[/B] Źródło - "Wielka Księga Kucharska - Święta polskie" Wyd. Axel Springer 2007 [B]Ciasto:[/B] 250 g mąki 180 g masła 10 łyżek cukru pudru 2 żółtka szczypta soli [B]Masa:[/B] 4 jajka 250 g cukru 250 g czekolady 12 łyżek mąki 120 g orzechów laskowych 100 g rodzynek do dekoracji - siekane orzechy i migdały [B]Wykonanie:[/B] Mąkę wymieszać z cukrem i solą, przesiekać z masłem, szybko zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny do schłodzenia. Rozwałkować, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko podpiec. Jajka na masę utrzeć z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę. Wymieszać z rodzynkami i grubo posiekanymi orzechami. Rozłożyć masę na podpieczonym spodzie, udekorować migdałami i orzechami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. [B]Moje uwagi:[/B] Zrobiłam malutki, z pół porcji, na kruchym cieście polskim, bo miałam już nim wylepioną foremkę. Pod masę czekoladową dałam przetarty przez sito dżem malinowo - różany wymieszany z mielonymi orzechami laskowymi. Rodzynki zastąpiłam suszonymi żurawinami, a wierzch posypałam posiekanymi migdałami. Bakalii dałam trochę więcej niż w przepisie, a czekoladę - gorzką o zawartości 70% kakao. Wyszedl pyszny, na pewno do powtórki. Intensywnie czekoladowy, nie za słodki, pachnący malinami i różą. Masa czekoladowa świetna - lekko chrupiąca na wierzchu, wilgotna i miękka (podobna do trufli) wewnątrz. [ATTACH=full]81470[/ATTACH] [ATTACH=full]81469[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Mazurek czekoladowy z orzechami
Top
Bottom