- Lis 28, 2005
- 33,462
- 5,595
- 113
Mazurek czekoladowy
Źródło - "Wielka Księga Kucharska - Święta polskie" Wyd. Axel Springer 2007
Ciasto:
250 g mąki
180 g masła
10 łyżek cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Masa:
4 jajka
250 g cukru
250 g czekolady
12 łyżek mąki
120 g orzechów laskowych
100 g rodzynek
do dekoracji - siekane orzechy i migdały
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, przesiekać z masłem, szybko zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny do schłodzenia.
Rozwałkować, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko podpiec.
Jajka na masę utrzeć z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę.
Wymieszać z rodzynkami i grubo posiekanymi orzechami.
Rozłożyć masę na podpieczonym spodzie, udekorować migdałami i orzechami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Moje uwagi:
Zrobiłam malutki, z pół porcji, na kruchym cieście polskim, bo miałam już nim wylepioną foremkę.
Pod masę czekoladową dałam przetarty przez sito dżem malinowo - różany wymieszany z mielonymi orzechami laskowymi.
Rodzynki zastąpiłam suszonymi żurawinami, a wierzch posypałam posiekanymi migdałami. Bakalii dałam trochę więcej niż w przepisie, a czekoladę - gorzką o zawartości 70% kakao.
Wyszedl pyszny, na pewno do powtórki. Intensywnie czekoladowy, nie za słodki, pachnący malinami i różą.
Masa czekoladowa świetna - lekko chrupiąca na wierzchu, wilgotna i miękka (podobna do trufli) wewnątrz.
Źródło - "Wielka Księga Kucharska - Święta polskie" Wyd. Axel Springer 2007
Ciasto:
250 g mąki
180 g masła
10 łyżek cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Masa:
4 jajka
250 g cukru
250 g czekolady
12 łyżek mąki
120 g orzechów laskowych
100 g rodzynek
do dekoracji - siekane orzechy i migdały
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą, przesiekać z masłem, szybko zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny do schłodzenia.
Rozwałkować, rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, lekko podpiec.
Jajka na masę utrzeć z cukrem do białości. Dodać roztopioną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę.
Wymieszać z rodzynkami i grubo posiekanymi orzechami.
Rozłożyć masę na podpieczonym spodzie, udekorować migdałami i orzechami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Moje uwagi:
Zrobiłam malutki, z pół porcji, na kruchym cieście polskim, bo miałam już nim wylepioną foremkę.
Pod masę czekoladową dałam przetarty przez sito dżem malinowo - różany wymieszany z mielonymi orzechami laskowymi.
Rodzynki zastąpiłam suszonymi żurawinami, a wierzch posypałam posiekanymi migdałami. Bakalii dałam trochę więcej niż w przepisie, a czekoladę - gorzką o zawartości 70% kakao.
Wyszedl pyszny, na pewno do powtórki. Intensywnie czekoladowy, nie za słodki, pachnący malinami i różą.
Masa czekoladowa świetna - lekko chrupiąca na wierzchu, wilgotna i miękka (podobna do trufli) wewnątrz.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: