Mazurek kajmakowy

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Niestety, dziś już nie było co fotografować.
icon_redface.gif
Znaczy, że smakował.
anbetung.gif


Narysowałam
zahnlos.gif
Wyglądał mniej więcej tak:

jajo.jpg
 

Załączniki

  • jajo.jpg
    jajo.jpg
    47.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Samanto, świetny pomysł z tymi różyczkami, pięknie to wygląda :
Agatko, super jajo
icon_mrgreen.gif


Mój mazurek wyglądał tak:

kraQscH1YPm0WgQ5bX.jpg


Masa zastygała bardzo szybko, miałam kłopot żeby ją rozsmarować, ale jak mazurek postał, to sama spłynęła gdzie trzeba. Mazurek stał w nocy bez przykrycia na górnej szafce i wierzch ładnie się podsuszył ale środek jest miękki. Mleko gotowałam z 2 szklankami cukru trochę ponad godzinę, zdążyło ładnie ściemnieć i zgęstnieć. Jak juz pisałam, ta masa jest pyszna i na pewno będę ją powtarzać, na pewno też zrobię z niej 'oszukane' fudge, konsystencja po zasygnięciu jest idealnie taka jak fudge ale jest zdecydowanie mniej słodka.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
Samanto, tak różyczki są świetne

Agatka , ładny był z tego co widzę na rysunku

Dziunia ,kurcze ty jesteś mistrz mazurkowy
anbetung.gif




mój domowy tzn ten co był serwowany na śniadanie wielkanocne
icon_mrgreen.gif


Alleluja_025.jpg

Alleluja_030.jpg
 

Załączniki

  • Alleluja_025.jpg
    Alleluja_025.jpg
    166.5 KB · Wyświetleń: 4
  • Alleluja_030.jpg
    Alleluja_030.jpg
    156 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Upiekłam tyle różyczek, że wystarczyło na obrzeżenie mazurków i jeszcze dużo zostało do zjedzenia jako ciastka.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,182
113
Do masy dodałam gorzką czekoladę dlatego jest ciemniejsza. Ten zostawiłam w domu bo układając do sfotografowania połamałam obwódkę:
 

Załączniki

  • mazurek_2011.JPG
    mazurek_2011.JPG
    285.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
zapomniałam tu dopisać (bo na Twoim blogu pisałam), że zrobiłam i wyszedł pysznie!
właśnie ten mazurek najbardziej smakował moim dzieciom

100_0234.jpg
 

Załączniki

  • 100_0234.jpg
    100_0234.jpg
    463.1 KB · Wyświetleń: 4

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
H-elen, ale przepiękna pisanka

Jswm, piękne wypieki ,a kajmakowy to w kwiatki? U mnie tez długo nie stał , pękł zaraz pierwszego dnia razem z tym z mleka w proszku i białej czekolady z polewa z białej czekolady
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Margot - czekalam na Twoje mazurki
icon_redface.gif
icon_biggrin.gif

Bardzo lubie patrzec na Twoje wielkanocne dziela
icon_lol.gif
(no, nie tylko, ale do Twoich mazurkow mam slabosc
icon_redface.gif
)
Wszystkie cinowe mazurki sa piekne, bylabym niesprawiedliwa, mowiac, ze nie,
ale Twoich, to nigdy nie umiem sie doczekac
icon_redface.gif

Piekne sa
anbetung.gif
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,370
1,466
113
Z podziwem patrzę na migdałowe kwiatki Margot. Toż to trzeba mieć anielską cierpliwość i super sprawne palce, żeby tyle tego poukładać. Brawo!
U mnie w tym roku tylko jeden kajmakowy i bardzo skromny, ale zrobiłam mimo, że sama nie jem, aby tradycji stało się zadość.

P3290615.JPG
 

Załączniki

  • P3290615.JPG
    P3290615.JPG
    84.8 KB · Wyświetleń: 4