Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Kamilo, postaraj się proszę określić wagowo ilość tego mleka.
Paczki mają różną zawartość w zależności od producenta, zwłaszcza teraz, gdy panuje moda na obcinanie wagi i pojemności.
Ostatnio kupiłam nawet zwykłe mleko w zwykłej cenie, ale zawartość opakowania wynosiła nie litr, a 0.9 litra....
Nie wiem, jak się to ma do tego mazurka, ale przeglądając dawne wielkanocne "Kuchnie" trafiłam na kajmak z mleka w proszku autorstwa Marka Łebkowskiego. Chcę go w tym roku wypróbować, więc mogę wpisać przepis, jeśli się znajdą na niego amatorzy.
Proszę bardzo: Masa kajmakowa w wersji szybkiej wg Marka Łebkowskiego
10 dag mleka w proszku
15 dag cukru
10 dag masła
1 łyżka cukru waniliowego
Mleko, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać 50 ml wrzącej wody i miksować do dokładnego połączenia składników. Wlać stopione masło i zmiksować na jednolitą masę.
Do masy kajmakowej można dodać 5 dag czekolady w proszku albo 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej.
A ja się pospieszyłam. Wczoraj zrobiłam masę kamili, z łaciatego - paczka 0,5 kg. Kiedyś robiłam do przekładania wafli ale pamietam, że miksowałam żółtka z gorącą masą . Mimo, że dałam dużo bakalii to moja żółtkowa bardziej mi pasuje. Zrobiłam dużo mini mazurków na obdarowanie znajomych. Oto parę
A skoro tak świątecznie, to prawie merynos ze złotym dzwoneczkiem dla przyjaciółki
Drugi dla domowników...
Pod wełną jest keks.
Pozdrawiam świątecznie i ta drogą dziękuję za dotychczasową współpracę
Ja kupiłam mleko, bo jutro biorę się za tego mazurka. Paczka ma 500g. Daję i tak na oko, bo moim zdaniem nie trzeba się az tak ściśle trzymac proporcji.
Jeśli Kamila zaczerpnęła przepis na masę czekoladową z książki "Nowoczesne gotowanie" (przepisy do TM) , a raczej tak, bo proporcje się zgadzają, to mleka w proszku powinno być 200g.
Moja masa (przed dodaniem mleka) właśnie się studzi