Mini Stollen

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
20230213_124852.jpg

Mini Stollen
porcja na ok. 40 sztuk

100g masła,
80g cukru,
150g serka śmietankowego lub twarogu,
300g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
100g drobno pokrojonych orzechów włoskich, migdałów, pistacji (co kto lubi),
100g rodzynków lub żurawiny,
100g masy marcepanowej,
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
70g rumu lub soku pomarańczowego,
1 łyżeczka pasty waniliowej,
skórka starta z jednej pomarańczy lub cytryny.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodatkowo:

150g roztopionego masła,
250g cukru pudru

Rodzynki umyć, wysuszyć i zalać rumem, lub sokiem pomarańczowym, zostawić na 12 godzin do macerowania.
Masło utrzeć z cukrem i otartą skórką z pomarańczy. Dodać, rozdrobniony na mniejsze kawałki marcepan, serek, wanilię, cynamon i szczyptę soli. Ucierać do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać do masy serowej. Dodać orzechy, kandyzowaną skórkę i rodzynki z całym płynem. Ciasto chwilę mikować, tylko do połączenia składników, przykryć folią i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Schłodzone podzielić na mniejsze kawałki, po około 25g i formować ciasteczka.
Piec w temperaturze 180*C przez 12-15 min. Lekko przestudzone zanurzyć na chwilę w roztopionym maśle, a następnie posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w puszce lub słoju.

20230212_225149.jpg20230212_225226.jpg20230212_225429.jpg20230212_235834.jpg
 
Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Bardzo szybki ten stollen, na proszku. Dobry przepis, jak się chce ciasta już. :)
Ile mniej więcej otrzymałaś sztuk z tej porcji, Maro?
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
:oops: Ślepunder.
Dzięki, Reniu. :)
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Zjawiskowe te maleństwa, fakt dobrodziejstwa w nich po kokardkę
Mnie się jeszcze podoba, że tego dobrodziejstwa, można dawkować według własnego upodobania. Pod względem ilości i smaku.:)
Bardzo szybki ten stollen, na proszku. Dobry przepis, jak się chce ciasta już. :)
Ile mniej więcej otrzymałaś sztuk z tej porcji, Maro?
Pod warunkiem, że się ma owoce macerowane, przygotowane wcześniej. Bo dobrze im robi towarzystwo aromatycznego alkoholu.:)
 

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,292
265
83
Jak długo można przechowywać owoce zalane rumem? Myślę, żeby sobie właśnie przygotować ten składnik wcześnie, bo nie wiem kiedy będę miała czas robić resztę :gruebel:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Rodzynki w jakimś dobrym alkoholu mam stale. Nigdy nic nie wiadomo. ;-)
 
  • Like
  • Love
Reakcje: Maraa i ankafaka

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,292
265
83
@Maraa czy te ciasteczka można Twoim zdaniem mrozić? Lub ewentualnie jak długo je przechowywać?
Mam wszystkie składniki w domu i nawet rodzinki już od kilku dni się moczą w rumie, ale obawiam się, że tyle dobroci na raz to dla nas za dużo. Albo raczej, że tę dobroć powinniśmy sobie dawkować :lol:
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Anka, ja myślę, że mrożenie nie powinno im zaszkodzić. Tylko pewnie lepiej zrobić to przed kąpielą w maśle. Zostały mi jeszcze dwa ciastka, zamrożę je na próbę i dam znać za kilka dni.:)
W puszce, najdłużej leżały u mnie około dwóch tygodni i jak dla mnie, z czasem, tylko zyskiwały na smaku.
 
  • Love
Reakcje: ankafaka

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,292
265
83
Anka, ja myślę, że mrożenie nie powinno im zaszkodzić. Tylko pewnie lepiej zrobić to przed kąpielą w maśle. Zostały mi jeszcze dwa ciastka, zamrożę je na próbę i dam znać za kilka dni.:)
W puszce, najdłużej leżały u mnie około dwóch tygodni i jak dla mnie, z czasem, tylko zyskiwały na smaku.
Dziękuję.
Dwa tygodnie to całkiem sporo, a jeśli mówisz, że zyskiwały na smaku to tym lepiej. Chociaż nie wiem, czy by się u nas tyle czasu utrzymały :oops:, dlatego pomyślałam o mrożeniu.
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Nie zaszkodzi sprawdzić, czy się nadają do mrożenia. Może się ta wiedzy kiedyś przydać.:)
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Duże strucle mrozilam w pełnym rynsztunku; nic się z nimi złego nie działo po rozmrożeniu i tylko dla urody posypywałam je dodatkowo cukrem pudrem.
 
  • Like
Reakcje: ankafaka i Maraa

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,292
265
83
Mam! Golaski jeszcze, bo się okazało, że jednak cukru pudru w domu nie mam, a o tej porze nie mogę hałasować i sama mielić. Nadrobię jutro.
Strucelki pyszne, tak jak przypuszczałam, muszę wprowadzić reglamentację ;)
Wyszło dokładnie 40 sztuk (zgodnie z przepisem ważyłam kawałki ciasta po 25g). Robiłam wszystko jak w przepisie (rodzynki moczone w rumie, migdały zmieniłam blenderem).
tempImageuV0RI9.jpgtempImageepKubZ.jpg
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Smarowanie masłem i posypywanie cukrem pudrem od razu po upieczeniu drożdżowych stollen ma imo ogromny wpływ na smak, trwałość i wilgotność ciasta. W tym przepisie polecane jest jednak lekkie ostudzenie ciastek, więc może bez straty dla efektu można to odłożyć na później. Trzeba by kiedyś zrobić eksperyment i sprawdzić. :)
 
  • Like
Reakcje: ankafaka

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,292
265
83
To cenna uwaga Joanno :) Nigdy nie piekłam tych drożdżowych, więc zapamiętam aby o to zadbać, jeśli się kiedyś odważę.