Miodownik z warstwą orzechową

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
lulu @ 18 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=365008właśnie. ja użyłam kaszy mannej, ale zepsułam zupełnie krem i musiałam się ratować gotowym delekty, do karpatki. pierwsza trudność przy gotowaniu kaszki: powstają grudy, nawet przy bardzo intensywnym mieszaniu. trudność druga: po dodaniu do chłodnej kaszki masła robi się mało apetyczna breja - całość nie ucierałam, ale miksowałam, może na tym polegał błąd. słyszałam, że to ciasto idealnie wychodzi dopiero za piątym razem
icon_smile.gif

poniżej wersja numer jeden w moim wykonaniu. pozdrawiam.
Zle slyszalas :D
icon_wink.gif
Mnie wyszlo za pierwszym razem to ciacho i krem... Znajomemu ze Stuttgardu tez
icon_wink.gif


Jezeli moge cos poradzic, - to grysik wsypuje do goracego mleka powoli, ale energicznie- druga reka mieszam..
Mieszam to energicznie do czasu, az calosc jest bardzo gesta..- potem sciagam to z pieca
icon_biggrin.gif
i studze.
Nie ma zadnych grudek
icon_wink.gif

A do zmiksowanego masla- dodaje po lyzce zimnej kaszki i tez zawsze miksuje mikserem
icon_biggrin.gif

Nie ma mowy, zeby cos nie wyszlo
icon_wink.gif



Lulu..- ale mimo wszystko slicznie uratowalas to ciacho :D Bardzo smacznie Ci wyszlo
icon_wink.gif



dana @ 18 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=364929o jakim grysiku mowa w tym cieście ?
Z tego co wiem, grysik ( kasza manna) jest tylko jedna....
icon_wink.gif
- chyba, ze o czyms nie wiem
icon_wink.gif
 

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
Caritka, chyba już wiem, co źle zrobiłam - nie pozwoliłam wystygnąć kaszce i dlatego masło rozwarstwiło się 2 sekundy po włączeniu miksera. następnym razem będę pamiętać o Twoich wskazówkach, dziękuję. czy mogłabyś mi jeszcze podpowiedzieć, jak długo prażysz orzechy i pieczesz ciasto?
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Powiem szczerze, ze z orzechami nigdy jeszcze nie robilam...- Jakos pierwszy raz zrobilam z wiorkami migdalowymi i tego sie trzymam
icon_wink.gif

Ale - praze to wszystko tak dlugo, az ( w moim wypadku platki migdalowe) obkleja sie miodem i rozpuszczonym maslem - czyli tak mniej- wiecej..- jakies 5 min (?) - moze niecale...

A ciasto..-hmm... - pieke w 180 st. na oko
icon_wink.gif
... Tzn. jak widze, ze ciasto nabralo ladnego koloru i jest wyzsze, niz bylo
icon_wink.gif
, to sprawdzam patyczkiem.
Jak patyczek jest oblepiony, to jeszcze zostawiam na jakis czas, jezeli nie, wyciagam
icon_smile.gif

Trudno mi powiedziec tak dokladnie ile czasu pieke, bo nigdy nie patrze na zegarek...
Nastepnym razem, jak bede je piekla, to rzuce okiem na czas
icon_wink.gif
Obiecuje
icon_wink.gif


A w ogole, Lulu- witaj na forum :D
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Caritka @ 18 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=365218Jezeli moge cos poradzic, - to grysik wsypuje do goracego mleka powoli, ale energicznie- druga reka mieszam..
Mieszam to energicznie do czasu, az calosc jest bardzo gesta..- potem sciagam to z pieca
icon_biggrin.gif
i studze.
Nie ma zadnych grudek
icon_wink.gif
Dokładnie tak. I wtedy nie ma żadnych grudek.

Lulu, skoro tak wyglądają Twoje "nieudane" ciasta, to jak wyglądają te udane? Robisz świetne zdjęcia!

Niezwykle udany diebiut. Wejście smoka.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
oj! toc to jak moj orzechowiec

nie pieke dwoch plackow. Po co ??
pieke na duzej blasze calosc z orzechami nalozonymi na polowe ciasta.
przekrawam i mam dwa
icon_mrgreen.gif


na to samo wychodzi tyle ze szybciej i mniej pradu


Caritka @ 18 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=365218Z tego co wiem, grysik ( kasza manna) jest tylko jedna....
icon_wink.gif
- chyba, ze o czyms nie wiem
icon_wink.gif
grysik to forma nie rodzaj

moze byc grysik kukurydziany i raczej tej nazwy sie uzywa czesciej
manna to manna chocby i z nieba
icon_wink.gif
 

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Lulu, Ty normalnie atrystka jesteś: od ciast i od zdjęć. No kurdę, piękne są po prostu
eek2.gif

A ten przepis mam jako orzechowiec od 12 chyba lat i wszystkie uroczystości uświetnia- teraz na życzenie gości na święta będzie. Tylko w moim przepisie jest masa budyniowa, coś takiego chyba jak na karpatke. Z grysikową jeszcze nie jadłam
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Jajć, przecież ja nie upiekę 200 ciast na swięta
cry_1.gif
cry_1.gif
Ale piekne zdjęcia, zaśliniłam się jak buldog
lecker.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
Zdecydowałm sie zrobić to ciasto na swięta tylko zamiast masy chciałabym uzyc kremu karpatka! mozna?
jaką strukture powinno mieć ciasto przed pieczeniem?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Lulu, zdjęcie sliczne
lecker.gif

Aczkolwiek ja mam inne pytanie - gdzie takie fajowe talerzyki nabyłaś?
gruebel_2.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki, poproszę znajomego, żeby poszukał
bussi.gif