- Sie 9, 2007
- 4,004
- 0
- 0
Ulubione ciasto mojej rodzinki, bez którego nie ma świąt i imprez rodzinnych.
Ciasto:
1/2 kg mąki
10 dag miodu
20 dag cukru pudru
5 dag masła
2 jaja
1 łyżeczka sody
Ciasto zagniatamy, baaardzo dokładnie. Uprzedzam że ciężko sie to robi i musimy uzyć dużo siły
. Postarajmy sie również o jak najlepszy miód- ja mam z pasieki sąsiada.
Z ciasta pieczemy 3 krążki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200- 220 stopni C przez 20- 30 min.
Krem:
1/2 l mleka 2% lub 3,5%
20 dag masła
duży cukier waniliowy
2 żółtka
20 dag cukru pudru
3 i 1/2 łyzki grysiku
Wpierw gotujemy grysik, zasypujemy go łyzczka lub dwoma cukru kryształu (by kożuch nie osiadł) i zostawiamy by wystygł. Następnie w malakserze ucieramy masło, dodajemy stopniowo grysik, cukier waniliowy i żółka.
Tak przygotowana masą smarujemy krązki.
Koniecznie! Polecam zrobić to ciasto 2-3 dni wczesniej by twarde placki przeszły i nasiąknęły kremem i zrobiły sie miękkie. Na prawdę jest wyborne i takie banalne.
Przed podaniem polewamy czekoladą lub zcieramy wiórki czekolady, ewentualnie orzechów..... dowolność i jak kto lubi
SMACZNEGO
Ciasto:
1/2 kg mąki
10 dag miodu
20 dag cukru pudru
5 dag masła
2 jaja
1 łyżeczka sody
Ciasto zagniatamy, baaardzo dokładnie. Uprzedzam że ciężko sie to robi i musimy uzyć dużo siły
Z ciasta pieczemy 3 krążki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200- 220 stopni C przez 20- 30 min.
Krem:
1/2 l mleka 2% lub 3,5%
20 dag masła
duży cukier waniliowy
2 żółtka
20 dag cukru pudru
3 i 1/2 łyzki grysiku
Wpierw gotujemy grysik, zasypujemy go łyzczka lub dwoma cukru kryształu (by kożuch nie osiadł) i zostawiamy by wystygł. Następnie w malakserze ucieramy masło, dodajemy stopniowo grysik, cukier waniliowy i żółka.
Tak przygotowana masą smarujemy krązki.
Koniecznie! Polecam zrobić to ciasto 2-3 dni wczesniej by twarde placki przeszły i nasiąknęły kremem i zrobiły sie miękkie. Na prawdę jest wyborne i takie banalne.
Przed podaniem polewamy czekoladą lub zcieramy wiórki czekolady, ewentualnie orzechów..... dowolność i jak kto lubi
SMACZNEGO