Miodownik

osulka

Member
Sie 9, 2007
4,004
0
0
Ulubione ciasto mojej rodzinki, bez którego nie ma świąt i imprez rodzinnych.

Ciasto:
1/2 kg mąki
10 dag miodu
20 dag cukru pudru
5 dag masła
2 jaja
1 łyżeczka sody

Ciasto zagniatamy, baaardzo dokładnie. Uprzedzam że ciężko sie to robi i musimy uzyć dużo siły
icon_smile.gif
. Postarajmy sie również o jak najlepszy miód- ja mam z pasieki sąsiada.
Z ciasta pieczemy 3 krążki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200- 220 stopni C przez 20- 30 min.

Krem:
1/2 l mleka 2% lub 3,5%
20 dag masła
duży cukier waniliowy
2 żółtka
20 dag cukru pudru
3 i 1/2 łyzki grysiku

Wpierw gotujemy grysik, zasypujemy go łyzczka lub dwoma cukru kryształu (by kożuch nie osiadł) i zostawiamy by wystygł. Następnie w malakserze ucieramy masło, dodajemy stopniowo grysik, cukier waniliowy i żółka.
Tak przygotowana masą smarujemy krązki.

Koniecznie! Polecam zrobić to ciasto 2-3 dni wczesniej by twarde placki przeszły i nasiąknęły kremem i zrobiły sie miękkie. Na prawdę jest wyborne i takie banalne.
Przed podaniem polewamy czekoladą lub zcieramy wiórki czekolady, ewentualnie orzechów..... dowolność i jak kto lubi
icon_smile.gif


SMACZNEGO PICT3849.JPG
PICT3850.JPG

PICT3851.JPG
 

Załączniki

  • PICT3849.JPG
    PICT3849.JPG
    755.3 KB · Wyświetleń: 4
  • PICT3850.JPG
    PICT3850.JPG
    889 KB · Wyświetleń: 3
  • PICT3851.JPG
    PICT3851.JPG
    781.1 KB · Wyświetleń: 3