Mjolkekaker*

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
W/g przepisu mojej s.p.tesciowej
ok.1 l mleka najtlusciejszego-najlepiej takiego ze wsi(?)
2 jajka+2 zoltka
2-3 lyzki cukru
4 lyzki roztopionego masla
maka-tyle,zeby masa byla konsystencji rzadkiej smietany
szczypta soli
szczypta kardamonu
Wszystko zmixowac na min.obrotach,zeby nie bylo za duzo babelkow-tesciowa mieszala skladniki drewniana lyzka.(Make dosypywac w miare mieszania).Odstawic na pol/godzine,zeby odpoczelo i przemieszac jeszcze raz lyzka.
Rozgrzac lekko patelnie(nie bardzo!)i nakladac chochelka mase rozprowadzajac ja okreznymi ruchami po patelni(my mamy taka plyte).Nie przypiekac bardzo,tylko na zloty kolor.Ukladac na talerzu jeden nalesnik na drugi i w miedzyczasie przykrywac sciereczka.Przechowywac w woreczku foliowym w lodowce nawet do tygodnia.Podawac na zimno posmarowane maslem i posypane cukrem.Mnie smakuja tez "gole"na cieplo.W N.podaje sie je najczesciej do kawy.
Wychodzi ok.30 sztuk
008.JPG
 

Załączniki

  • 008.JPG
    008.JPG
    112.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lanesa

Member
Sty 30, 2008
41
0
0
Co z maka?
icon_smile.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,845
65
48
Fajne, może niedługo zrobię, ale raczej z połowy porcji, albo nawet 1/4 - mąż nalesników nie jada, a ja z 2-latkiem nie zjem 30 sztuk (chociaż jak są dobre... i w tydzień...)
icon_smile.gif
 

Dorotka.p

Member
Wrz 21, 2007
1,660
0
36
Tej mąki to mniej więcej ile? Szklankę, dwie, czy więcej? Bo mi trzeba wyjaśniać łopatologicznie.
Czy one w smaku są podobne do typowych naleśników?
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
gruebel_2.gif
w sumie to nie wiem ile maki-pewnie okolo 2 szklanek.Ja tak dosypuje z torebki w trakcie ubijania az do pozadanej konsystencji.
A czy sa podobne w smaku do nalesnikow?
gruebel_2.gif
-bardziej tresciwe moze,mieciutkie,pewnie ciensze i latwiejsze do rolowania.
 

mimi33

Member
Lut 24, 2011
2,489
0
0
Ciasto już odpoczywa zaraz smażę
icon_smile.gif



pyszne
icon_smile.gif
ciepłe jadłyśmy same i ze śliwką prażoną z czekoladą , zimne z masłem.
polecam bardzo dobre a przepis już zapisany
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: