- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Młoda kapusta.
1 główka młodej kapusty
2 małe marchewki
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki zasmażki
sól, pieprz
pęczek koperku
1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, mocno solimy, ugniatamy ręką i odstawiamy na 30 minut, aby puściła sok.
2. Po tym czasie kapustę dokładnie odciskamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 szklanki) tak, aby była przykryta. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchewki w talarki i dodajemy do kapusty. Wrzucamy masło i gotujemy kapustę do miękkości na małym ogniu (ok. 30 minut). Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gdy kapusta jest już miękka, zasmażamy ją (ja używam gotowej jasnej zasmażki, ale można też samemu ją przygotować).
3. Przed podaniem mieszamy z posiekanym koperkiem.
1 główka młodej kapusty
2 małe marchewki
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki zasmażki
sól, pieprz
pęczek koperku
1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, mocno solimy, ugniatamy ręką i odstawiamy na 30 minut, aby puściła sok.
2. Po tym czasie kapustę dokładnie odciskamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 szklanki) tak, aby była przykryta. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchewki w talarki i dodajemy do kapusty. Wrzucamy masło i gotujemy kapustę do miękkości na małym ogniu (ok. 30 minut). Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Gdy kapusta jest już miękka, zasmażamy ją (ja używam gotowej jasnej zasmażki, ale można też samemu ją przygotować).
3. Przed podaniem mieszamy z posiekanym koperkiem.