Młode ziemniaki z czosnkiem

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Też robiłam mężowi niedawno i przyznam że naprawdę pyszne. Co więcej - nie miałam świeżego rozmarynu... kiedyś kupiłam taki doniczkowy i nie dopilnowałam - usechł. Więc poobcinałam gałązki, wysuszyłam dokładnie i trzymam w woreczku - uzyłam takiego i doskonale spełnił swoje zadanie - zapach rewelacja
mniam.gif
aż szkoda że mogłam tylko spróbować.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Mialam na nie straszna ochote (choc nie dowierzam, ze tak mozna
icon_wink.gif
znaczy piec w garnku
icon_wink.gif
) i mam pierwsze mlode ziemniaki, ale zapomnialam i widze, rozmarynu brak, bo nie urosl.
Nie szkodzi. Sprobuje na pewno.
Dzis sie upieka razem z golanka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Bardzo, bardzo dlugo im sie zeszlo.
To chyba wina tutejszych ziemniakow. Specjalne odmiany maja, zeby byly drobniutkie, a mlode niepopularne
icon_rolleyes.gif


Ale doczekalismy i bedziemy powtarzac. Pokroje je moze na cwiartki. Bo tez robilam ze skorka, tylko wyszorowane, i imo za malo sie przypiekly
icon_wink.gif

Rozmaryn mysle, ze suszony moze byc nawet lepszy. Malo bylo czuc.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
u mnie w domu wprost przepadają za tymi ziemniaczkami
przepis prosty a efekt wprost powala smakowo i zapachowo
daumen.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Jakiegos zacmnienia dostalam patrzac dzis na zielnik.
Dalam pol na pol rozmaryn i estragon, bo i jedno i drugie liche, nie moge za bardzo ogalacac jeszcze. A powinnam sprobowac z szalwia! Szalwia jest dobra ze skrobia, akurat chyba najlepiej rosnie.

Myslicie, ze mozna z lubczykiem? Lubczykiem moge obdzielic pol miasta
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mimi33

Member
Lut 24, 2011
2,489
0
0
Kupiłam malutkie ziemniaki zaraz wrzucę do gara:) nie mam rozmarynu dam tymiankiem.


plany uległy zmianie ziemniaki będą na kolację
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
to i ja się zapisuuuję na te ziemniaczki,
obecnie główki czosnku świeżego są ogromne, więc nie wiem ile dać
anbetung.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
kasha @ 4 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1532420to i ja się zapisuuuję na te ziemniaczki,
obecnie główki czosnku świeżego są ogromne, więc nie wiem ile dać
anbetung.gif
Kasha - główkę czosnku na kilogram ziemniaków. Czosnek się nie dusi, tylko smaży tak jak ziemniaki i po tym zabiegu zupełnie nie cuchnie, ani nie smakuje jak czosnek. Usmażony w łupikach ma doskonały, neutralny smak. Jeśli boisz się tego eksperymentu, albo nie lubisz nawet smażonego czosnku, to zmniejsz go o połowę.
wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Kashu, syp czosnek, syp.
Jest bardzo smaczny. Sama slodycz
icon_wink.gif

Nawet ze skora da sie zjesc
icon_wink.gif
Skora moze fajnie chrupac
zahnlos.gif
Tylko lepiej zostawic na nim tylko jedna warstwe. Te zewnetrzne sa jednak sporo grubsze
icon_wink.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Przyrządziłam je wczoraj na klarowanym masle i zjadłam w towarzystwie maslanki na kolację. Były 2 spore sztuki, pokrojone w grubaśne plastry i 3 ząbki czosnku. Seniorko
anbetung.gif
poeeeezja. Dzis powtórka do pieczonych kaczych nóg.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
seniorka @ 4 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1532423Kasha - główkę czosnku na kilogram ziemniaków. Czosnek się nie dusi, tylko smaży tak jak ziemniaki i po tym zabiegu zupełnie nie cuchnie, ani nie smakuje jak czosnek. Usmażony w łupikach ma doskonały, neutralny smak. Jeśli boisz się tego eksperymentu, albo nie lubisz nawet smażonego czosnku, to zmniejsz go o połowę.
wink.gif
Lubię lubię
icon_biggrin.gif
ale ostatnio tak się rozpędziłam, że ho hoo,
u znajomych piuree robiłam i hojną ręką wcisnęłam 2 ogromne zęby czosnku
fiesgrins.gif
nie dało się tego jeść
rofl.gif

Jeśli mówisz Seniorko, że smażony będzie ok. to super
moja główka czosnku ma średnicę 10cm dlategom tak w strachu spytała
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Buka @ 4 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1532427Przyrządziłam je wczoraj na klarowanym masle i zjadłam w towarzystwie maslanki na kolację. Były 2 spore sztuki, pokrojone w grubaśne plastry i 3 ząbki czosnku. Seniorko
anbetung.gif
poeeeezja. Dzis powtórka do pieczonych kaczych nóg.
Daruję Ci ziemniaki, ale ta kacza noga to dopiero poezja. Poddałaś mi świetną myśl, bo koło mnie w supermarkecie są mrożone kacze nogi - i dzięki Tobie już kupiłam. Bardzo lubię.
lecker.gif
Serdeczności.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ja tez bym chciala moc kupic kacza noge. U mnie sa tylko w calosci
icon_sad.gif
a ze mrozone to nie moge podzielic.
Taka jedna noga super podkreca rosol.

Ale!
icon_lol.gif

jak sa u mnie kaczki w ofercie to w 90% przypadkow maja... tylko jedna noge. 2x takie mi sie trafily az sie zwierzylam kolezance, a ona na to, ze jej kaczka tez kulawa. Teraz juz wiem co sie z nogami dzieje!
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Ker,
icon_mrgreen.gif
Swoją droga, ciekawe dlaczego tak dekompletują.
Tutaj każdą część kaczki nabędziesz. Nawet tzw.porcję rosołową, czyli korpus, bez nóg i piersi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: