Moje pierogi

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,662
113
kawazmlekiem @ 4 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1494353Nie mam na myśli paciai ziemniaczano-twarogowej, grudki po zmieleniu są wyczuwalne jak najbardziej.
Właśnie ponoć o to chodzi, by nie mleć, tylko rozgnieść widelcem.
Z miętą robiła czasem moja teściowa; ja wolę z cebulką.

kawazmlekiem @ 4 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1494353A w ogóle to czy wiecie, że pierogi u nas zwane ruskimi, w Rosji często nazywane są polskimi?
icon_lol.gif
No i słusznie, bo ich nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej, położonej na terenach dzisiejszej południowo-wschodniej Polski i zachodniej Ukrainy.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Ha, a w ogóle to nazwa ruskie pierogi pojawiły się dopiero po II wojnie światowej, a przedtem to były pierogi pieczone z różnymi nadzieniami, rybnym, mięsnym albo z kapustą i grzybami. Bikont twierdzi, że pierogi ruskie, te dzisiejsze ruskie są pomysłu polskiego.
icon_lol.gif


Joanno, ta encyklopedia jest dobra? Muszę coś sobie kupić w Empiku, dostałam bon podarunkowy i zastanawiam się, co zanabyć. Przydałoby mi się jakieś kompendium, byle takie 'z ręcyma i nogyma'.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,662
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Joanna @ 4 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1494357No i słusznie, bo ich nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej, położonej na terenach dzisiejszej południowo-wschodniej Polski i zachodniej Ukrainy.
icon_smile.gif
Czyli moje rodzinne strony
icon_smile.gif

Farszu nikt kogo znam nie mielił, wyrabia się go ręką jak ciasto, tyle ze w misce, garnku. Pieprz w pierogach pamiętam u babci, mama albo dawała go minimalnie albo wcale, cebuli nigdy.
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Joanna @ 4 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1494366Kawo, dobra, ale to seria sprzed wielu lat, teraz już niedostępna w sprzedaży.


EDIT:
Za to te pozycje chyba z kręgu Twoich zainteresowań:
http://www.empik.com/polska-kuchnia-region...00019,ksiazka-p
http://www.empik.com/kuchnia-polska-potraw...20572,ksiazka-p
I coś takiego Łebkowskiego, tylko raczej dla początkujących:
http://www.empik.com/doskonala-kuchnia-pol...60178,ksiazka-p
Wiesz co, zastanawiałam się nad Szymanderską, bo lubię jej książki. Ale mnie bardziej chodzi o jakąś pozycję hmmm... nie wiem, jak to określić, encyklopedyczną? O historii potraw, ale bez przepisów. Jak nic ciekawego nie znajdę, kupię Szymanderską. Dzięki.
icon_biggrin.gif
 

Kasia0407

Member
Lut 3, 2011
815
0
0
A ja robiłam dzisiaj pierogi, a w farszu zastosowałam miks - ziemniaki, biały ser (jedno i drugie przecisnęłam przez praskę do ziemniaków), zrumienioną cebulkę, szczyptę mięty, troszkę soli i pieprzu - dla nas połączenie idealne, rodzicom też smakuje, więc tak zostanie, w sumie wyszło dzisiaj 100 takich pseudo "ruskich" i 16 z ziemniakami i cebulką, bo zostało ciasta i musiałam dorobić farszu, bo szkoda było mi ciasta. Będzie na kilka obiadów dla nas i dla rodziców.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,662
113
kawazmlekiem @ 4 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1494547Wiesz co, zastanawiałam się nad Szymanderską, bo lubię jej książki. Ale mnie bardziej chodzi o jakąś pozycję hmmm... nie wiem, jak to określić, encyklopedyczną? O historii potraw, ale bez przepisów. Jak nic ciekawego nie znajdę, kupię Szymanderską. Dzięki.
icon_biggrin.gif
Wiem, o co Ci chodzi. Sama bym chętnie coś takiego kupiła. Na razie mam tylko Szymanderskiej "Dania z anegdotą".

Zerknij jeszcze tutaj:
http://www.empik.com/encyklopedia-polskiej...44447,ksiazka-p
Są co prawda przepisy, ale jest też część encyklopedyczna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0