Moje zupy, wypróbowane i pyyyszne :)

KasiaRybka

Member
Lut 18, 2005
880
0
0
Wkleje tutaj wszystkie swoje przepisy zupowe jakie mam w komputerze, żeby nie robić bałaganu
icon_smile.gif


Zupa czosnkowa

5 ząbków czosnku,
4 łyżki oliwy,
4 pomidory,
2 spore cebule,
1 l wody,
sól, pieprz,
4 kromki razowca,
masło, olej lub oliwa.

Czosnek obrać, dokładnie posiekać lub przecisnąć przez praskę, lekko zrumienić na oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę i obrane, pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić do momentu, kiedy pomidory zupełnie zmiękną. Można wszystko zmiksować, ale jeśli ktoś woli kawałki pomidorów i cebuli ma to z głowy. Dodać gorącą wodę i gotować na wolnym ogniu 5-6 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Kromki chleba pokroić na małe kawałki i zrumienić na maśle. Na dnie talerzy ułożyć grzanki i zalać gorącą zupą.



Kremowa zupa pieczarkowa

- 25-30 dag pieczarek;
- bulion grzybowy;
- łyżka oleju do smażenia;
- sól i pieprz;
- 3 serki topione stugramowe (Hochland śmietankowe lub zwykłe polskie prostokątne bez dodatków, np. gouda, ementaler) absolutnie NIE MOGĄ być tzw. kiełbaski;
- 2 litry wody;
- ugotowany makaron typu świderki.

Wodę zagotować, rozpuścić bulion i trzymać na niewielkim ogniu.
Pieczarki pokroić wzdłuż na cienkie plasterki, podsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju, posolić i popieprzyć. Usmażone grzyby dodać do bulionu, gotować do miekkości, ok. 20 minut.
Do garnka dodawać stopniowo dość małe kawałki sera topionego, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodając serki należy próbować zupę, czy smakuje, w razie potrzeby ilość serka można zmniejszyć.
Podawać z ugotowanym makaronem.


Pomidorowa z kulkami mięsnymi

Pulpeciki:
250-500g. mięsa mielonego
1 żółtko jajka
2-3 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki Maggi
pieprz biały, sól ziołowa, majeranek, curry, imbir suszony lub świeży starty, papryka,
1 łyżeczka pasty chili
2-3 łyżki piwa ciemnego lub 1 łyżka wódki
trochę mąki

Zupa:
1,5 litra wody
500g. (1 opakowanie) koncentratu pomidorowego POMODORO
3 kostki rosołowe (dwie warzywne, jedna wołowa)
dużo liści laurowych
pieprz w ziarnach (czarny, biały, czerwony)
2 łyżki mąki
1/4 szklanki mleka
4 łyżki gęstej śmietany

Pulpety:
Dokładnie (najlepiej łapkami) wymieszać mięso mielone z sosem sojowym, Maggi, żółtkiem, pastą chili i pozostałymi przyprawami. Do dobrze wymieszanej masy dolać piwa i ponownie wymieszać. Powierzchnię deski do krojenia lub tależa pokryć cienką warstwą mąki, z mięsa formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie obtaczać w mące.

Zupa:
W wodzie rozpuścić wszystkie kostki rosołowe. Do gotującego się wywaru dodać wszystkie przyprawy. Po ok. 10 min. dodać koncentrat pomidorowy i dalej gotować na malutkim ogniu. Do gotującej się zupy wrzucić pulpeciki i gotować 15 min. Na koniec rozmieszać mąkę z zimnym mlekiem i dodać do zupy. Jedzonko gotowe! Zupę przybrać śmietaną i ziarenkami pieprzu.



Jarzynowa z klopsikami

40 dag białej kiełbasy,
75 dag kapusty pekińskiej,
2 duże marchewki,
2 średnie cebule,
2 szkl. rosołu,
15 dag kwaśnej śmietany,
2 łyżki oleju,
sól, pieprz i grubo mielony pieprz,
natka pietruszki

Zdjąć skórkę z kiełbasy i uformować z masy kuleczki. Podsmażyć je na rozgrzanym w garnku oleju, stale mieszając. Wyjąć. Oczyścić kapustę, umyć, podzielić na ćwiartki, wyciąć twardy głąb i pokroić w paski. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę, po czym zeszklić ją na tłuszczu ze smażenia. Dodać kapustę, podsmażyć stale mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać do garnka rosół, całość przemieszać, dusić przez 10 minut pod przykryciem.
W tym czasie obrać i umyć marchewki i zetrzeć na tarce. Grubej tarce. Dodać razem z klopsikami do całej reszty, podgrzewając na małym ogniu. Całość ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Opłukać natkę, osuszyć i drobno posiekać. Rozbełtać śmietanę z odrobiną wywaru i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać i posypać grubo zmielonym pieprzem.


Cytrynowa

1 litr rosołu z drobiu,
5 dag ryżu,
4 żółtka,
sok z cytryny,
sól

Umyty i osączony ryż zalać rosołem i ugotować do miękkości. Żółtka ubić z sokiem z cytryny. Nadal ubijając wlewać stopniowo gorący rosół z ryżem. Zupę doprawić solą. Natychmiast podawać.


i moja najlepsiejsza :

Zupa gulaszowa

Przepis dla czterech osób:
50 dag wołowiny
50 dag wieprzowiny
puszka kukurydzy
duża czerwona papryka
4 średnie ziemniaki
2 cebule
1 i 1/2 litra wywaru z kostki
3 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka łagodnej papryki
papryczka chili
listek laurowy
pieprz, sól
por (niekoniecznie)
ćwiartka białej kapusty (niekoniecznie)

Wołowinę pokroić w niedużą kostkę i szybko podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Przerzucić do garnka, zalać wywarem i gotować około godziny na niezbyt dużym ogniu. Wieprzowinę (np. polędwiczki wieprzowe) też podsmażyć i dodać do wołowiny. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto, dorzucić do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i poddusić. Na 20 minut przed końcem gotowania dodać warzywa: pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i kukurydzę, a także pokrojonego w krążki pora. Jeśli zdecydowaliśmy się wzbogacić smak zupy kapustą, należy ją dodać pokrojoną z usuniętymi głąbami na 30-35 min przed końcem gotowania. Zupę doprawić papryką w proszku i drobniutko pokrojoną papryczką chili (można użyc szczypty chili w proszku lub dodać ciut więcej ostrej papryki). Domieszać koncentrat pomidorowy i całość zagęścić mąką.

Rada:
Koncentrat pomidorowy dajemy dopiero pod koniec duszenia, gdyż w przeciwnym razie warzywa nie dogotują się całkowicie.



Zupa cebulowa

2 kg cebuli
4 jaja
30 dag chudego wędzonego boczku
25 dag żółtego sera
przyprawa typu vegeta
pieprz

Cebulę pokroić w plastry. Zalać niewielką ilością wody, dodać vegetę i gotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować. Jaja ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę.
Ser pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w dobną kostkę, przesmażyć na patelni do uzyskania chrupiących skwarków. Zmiksowany wywar mocno podgrzać, dodać pieprz w dużej ilości (zupa powinna być ostra), ser, jaja i skwarki.
Wszystkie znane mi przepisy na zupę cebulową wymagają smażenia cebuli na wstępie. W moim przepisie o to trudno-ze względu na ilość cebuli. Jednak to nie umniejsza efektu końcowego.


Zupa - krem brokułowa

paczka mrożonych brokułów
2 kostki Knorra tymiankowo - bazyliowe
łyżeczka mąki pszennej
śmietana słodka ok 50 ml
groszek ptysiowy lub grzaneczki z bułki

Brokuły wrzucić do 1l wrzątku, ugotować do miękkości, dodać dwie kostki tymiankowo - bazyliowe.
Mąkę rozbełtać ze śmietaną, wlać trochę zupy, wymieszać, wlać do garnka. Całość zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Doprawić pieprzem i solą . Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami


Zupa zimowa

Przepis ściągnięty ze strony P E S T O, ale przepis wypróbowałam i po prostu muszę się nim z Wami podzielić, bo zupa jest ptrzepyszna :

Składniki:
(nie trzeba się trzymać rygorystycznie proporcji, wszystko jest "na oko" i tak najlepiej wychodzi)

mały kalafior, albo poł zwykłego (2 zł)
2 marchewki (50 gr)
2 ziemniaki (20 gr)
1 pietruszka (30 gr)
2 cebule (mogą być białe albo czerwone) (20 gr)
3 łyżki koncentratu pomidorowego (50 gr)
2 szklanki mleka (90 gr)
4 łyżki masła (50 gr)
2 łyżki mąki

przyprawy:
łyżeczka kolendry (nasiona)
1 łyżeczki kurkumy (albo 1 łyżeczka miesznanki "curry")
papryczka chili (świeża, albo suszona, proszkowana) - używać ostrożnie bo ostra! mi wystarczy tylko szczypta.
5 liści laurowych
sól
pieprz.
(koszt przypraw ok. 1 zł)

Szcunkowy koszt garnka zupy (4-6 talerzy) to ok. 6 zł, czyli tanio.


Przepisy wyszperane w necie
icon_smile.gif