Morelowe ciasto z Montpellier

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
Proste i pyszne
Ciasto:
2szklanki mąki
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka

Nadzienie:
70 dag moreli
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 30 %
5 łyżek cukru
migdały

zagnieść ciasto z podanych składników włożyć do lodówki na 30 min. wyjąć rozwałkować i wylepić formę podpiec w temp.180 stopniach przez 20 min ,morele umyć przekroić na połówki ,osuszyć i ułożyć na cieście skórka do góry .Zalać śmietaną rozbełtaną z jajkiem i cukrem .Piec w 180 stopniach przez 20 min posypać posiekanymi migdałami i dopiec w 200 stopniach przez kolejne 10 min . super na ciepło i na zimno
IMG_0562.JPG
IMG_0563.JPG
 

Załączniki

  • IMG_0562.JPG
    IMG_0562.JPG
    1.6 MB · Wyświetleń: 1
  • IMG_0563.JPG
    IMG_0563.JPG
    1.4 MB · Wyświetleń: 1

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
W wersji z gruszkami trzy gruszki obrane i pokrojone w plastry zamias moreli

IMG_1172.JPG
 

Załączniki

  • IMG_1172.JPG
    IMG_1172.JPG
    1.9 MB · Wyświetleń: 1

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,428
3,746
113
Obie wersje bardzo apetyczne.
mniam.gif
 

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
Gruszkowa przepyszna polecam naprawde bardzo aromatyczna zwlaszcza ze sa teraz gruszki ja dalam klapsy ,a na morele trzeba czekac do nastepnego roku.
 

fermina.daza

Member
Wrz 13, 2008
2
0
0
warto jeszcze dodać, że przepis pochodzi z książki: Przewodnik kulinarny Pascal: FRANCJA.


dzięki za dodanie zdjęć, bo nie znam się na robieniu ciast i nie wiedziałam na jaką blaszkę
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: