Muffiny makowe z pomarańczą

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
2,5 szkl mąki
1/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki maku
2 łyżki pokrojonej skórki pomarańczowej
1/3 szkl rozpuszczonego masła
2 jaja
1/3 szkl dżemu morelowego
1/3 szkl maślanki
2 łyżki bułki tartej

Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową i makiem. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Jajka roztrzepać z maślanką. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Foremki posmarować masłem, wysypać bułką tartą, wylać ciasto.

Piec 12 - 15 min w 210 st.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Pimpku na zdjęciu w gazecie to nie wygląda jak mak mielony, tylko taki od razu z opakowania
icon_mrgreen.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
ooo to będzie zgrzytać między zębami
gruebel_2.gif


czy nie? bo ja sie nie znom...

w lidlu nie mają już foremek
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Sini Naj
icon_mrgreen.gif
wczorajsza
icon_rolleyes.gif
Cały guzik w niej jest, ale czasami fajne przepisy
daumen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Robiłam
icon_lol.gif

Z braku dżemu morelowego dałam dźem z czarnej porzeczki, a zamiast maślanki jogurt pitny z leśnych owoców
icon_mrgreen.gif
Jednak musiałam dać więcej tego jogurtu niż w przepisie
icon_rolleyes.gif
Wyszło 15 muffinek, bardzo dobrych w smaku, takich innych
dump.gif

Następnym razem nie dam skórki pomarańczowej, bo za nią nie przepadam, albo dam jogurt pomaranczowy czy taką maślankę i ten dżem morelowy
gruebel_2.gif

Ciekawy smak mają
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
W ramach utylizacji różnych resztek zmodyfikowałam przepis dając po pół szklanki trzech rodzajów mąki (w tym pełnoziarnistej), drobnych wiórków kokosowych i płatków owsianych, mielony mak, esencję migdałową, konfiturę morelową, cukier trzcinowy, olej zamiast masła i trochę więcej maślanki. Piekłam w papilotkach, więc nie natłuszczałam i nie wysypywałam bułką foremek. Fajne wyszły, pulchne i aromatyczne.