Muszle nadziewane łososiem

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Z dodatku do gazety, Viva la pasta!
icon_smile.gif


Obraz_115.jpg

25 dkg conchiglioni

Sos:

30 dkg świeżego łososia
3 pomidory świeże lub z puszki
pół szklanki białego wytrawnego wina
2/3 szklanki kremówki
10 dkg startego parmezanu
3 zabki czosnku
szczypta szafranu
2 łyzki mąki (ja pominełam)
łyżka masła
4 łyzki oliwy
pieprz
sól
półtorej szklanki sosu pomidorowego z bazylią


Szafran zaparzyć podgrzanym winem, wymieszać z masłem.

Łososia pokroic w kostkę, oprószyć mąką, podsmazyć na oliwie (ja grillowałam łososia, bez mąki, bez oliwy, w całości, potem rozdzieliłam na kawałki)
Dodać obrane pomidory, pokrojone w kostkę, posiekany czosnek, wino z szafranem i smietanę. Gotowac na małym ogniu kilka minut.

Do naczynia żaroodpornego wlać sos pomidorowy.

makaron, ugotowany al dente, ułozyc na dnie naczynia żaroodpornego, nadziac muszle sosem, posypać parmezanem obficie.

Zapiekać w piekarniku.

Smacznego. Polecam, bo naprawde pyszne!

Smakowite również wymieszane z mniejszym makaronem, np. kokardkami.
 

Załączniki

  • Obraz_115.jpg
    Obraz_115.jpg
    96.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: