Naleśniki a la Gundel*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Naleśniki a la Gundel

Nalesniki_gundala.JPG

Ciasto na naleśniki
3 jajka (180 g )
szczypta soli
120 g mąki
300 ml mleka
masło do smażenia

Nadzienie
150 ml rumu
100 g rodzynek
40 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
120 g zmielonych orzechów
100 ml śmietany
120 g cukru
szczypta cynamonu

polewa czekoladowa

1.Rodzynki i skórki pomarańczy na dzień przed przygotowaniem naleśników zalewamy rumem.
2.Robimy ciasto naleśnikowe. Odstawiany na 30 minut. Smażymy cieńkie naleśniki.
3.Podgrzewamy śmietanę. Do niej dodajemy odsączone z rumu rodzynki i skórki pomarańczy,cukier, zmielone orzechy i cynamon. Wszystko podgrzewamy. Następnie studzimy i do masy dolewamy połowę rumu.
4.Naleśniki smarujemy nadzieniem i składamy w ćwiartki. Polewamy resztką rumu oraz obficie polewą czekoladową.

Ps Powstaje ok 8 porcji
Ps 2 Bardzo często naleśniki a la Gundel podaje się jako deser.
 

Załączniki

  • Nalesniki_gundala.JPG
    Nalesniki_gundala.JPG
    319 KB · Wyświetleń: 1