- Mar 14, 2005
- 10,541
- 0
- 36
Nalesniki nadziewane zoltym serem -
- autor przepisu Aleex
Ciasto nalesnikowe:
1 szklanka maki
1/2 szklanki mleka
2 szt. jajek
2 lyzki oleju
sol
2 szt. jajek do panierowania
1 szklanka tartej bulki do panierowania
3 lyzki oleju do smazenia
Nadzienie:
20 dag sera zoltego gouda, edamski
1 lyzka natki pietruszki
1 lyzka ziol prowansalskich
Przygotowanie ciasta:
Make, mleko, 1 szklanke wody, jajka i sol zmiksowac i odstawic na 30 min.
Nastepnie wlac do ciasta olej i wymieszac. Ciasto powinno miec gestosc smietany; jezeli jest zbyt geste dolac troche wody.
Na mocno rozgrzanej teflonowej patelni rozprowadzac rownomiernie cienka warstwe ciasta i smazyc nalesniki z obu stron.
Przygotowanie nadzienia:
Ser zetrzec na tarce o duzych otworach i polaczyc z natka oraz ziolami.
Nalesniki posypac serem z zieleninami zlozyc w koperte.
Panierowac w lekko roztrzepanych jajkach i bulce tartej. Smazyc na oleju na rumiano.
Do startego sera mozna dodac drobno pokrojona wedline lub 1 zabek czosnku roztarty ze szczypta soli.
- autor przepisu Aleex
Ciasto nalesnikowe:
1 szklanka maki
1/2 szklanki mleka
2 szt. jajek
2 lyzki oleju
sol
2 szt. jajek do panierowania
1 szklanka tartej bulki do panierowania
3 lyzki oleju do smazenia
Nadzienie:
20 dag sera zoltego gouda, edamski
1 lyzka natki pietruszki
1 lyzka ziol prowansalskich
Przygotowanie ciasta:
Make, mleko, 1 szklanke wody, jajka i sol zmiksowac i odstawic na 30 min.
Nastepnie wlac do ciasta olej i wymieszac. Ciasto powinno miec gestosc smietany; jezeli jest zbyt geste dolac troche wody.
Na mocno rozgrzanej teflonowej patelni rozprowadzac rownomiernie cienka warstwe ciasta i smazyc nalesniki z obu stron.
Przygotowanie nadzienia:
Ser zetrzec na tarce o duzych otworach i polaczyc z natka oraz ziolami.
Nalesniki posypac serem z zieleninami zlozyc w koperte.
Panierowac w lekko roztrzepanych jajkach i bulce tartej. Smazyc na oleju na rumiano.
Do startego sera mozna dodac drobno pokrojona wedline lub 1 zabek czosnku roztarty ze szczypta soli.
Ostatnią edycję dokonał moderator: