- Lut 15, 2008
- 404
- 0
- 0
Ciasto na naleśniki:
Litr mleka
3 jajka
pół łyżki oregano
pół łyżki bazylii
ok. 0,5 kg. mąki
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
Wszystko dokładnie wymieszać ,jeśli ciasto jest za rzadkie nalezy dosypać mąki. usmażyć naleśniki. Z podanych składników wychodzi ok. 15 naleśników
Nadzienie:
0,5 kg. mięsa mielonego
cebula
sos w słoiczku np. Łowicz ,,sos spaghetti,,
1 torebka ,,pomysł na sos bolonski,, np. Winiary
wegeta
przyprawa włoska lub przyprawa do spaghetti
cebule pokroić w kosteczke, podsmażyć na oleju , dodać mięso mielone, smażyc ok. 10 minut, dodac sos w słoiczku a nastepnie z torebki, wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu. Doprawić do smaku wegetą i przyprawa do spaghetti
Sos boloński można oczywiście zrobic wg. własnego przepisu
Sos jogurtowo-czosnkowy:
3 małe kubeczki jogurtu naturalnego lub jeden duży
4 duże ząbki czosnku
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki wegety
wlać jogurty do miseczki, dodać paprykę, pół łyzeczki wegety , czornek drobno posiekać, dodać do sosu i wymieszać
Dodatkowo:
Ser żółty do posypania
Wykonanie:
Na każdy naleśnik nakładac ok. 1 łyżke nadzienia mięsnego, zawijać , posypać startym żółtym serem i zapiekać 30 minut w 180 st.
Podawać z sosem jogurtowo czosnkowym.
Litr mleka
3 jajka
pół łyżki oregano
pół łyżki bazylii
ok. 0,5 kg. mąki
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
Wszystko dokładnie wymieszać ,jeśli ciasto jest za rzadkie nalezy dosypać mąki. usmażyć naleśniki. Z podanych składników wychodzi ok. 15 naleśników
Nadzienie:
0,5 kg. mięsa mielonego
cebula
sos w słoiczku np. Łowicz ,,sos spaghetti,,
1 torebka ,,pomysł na sos bolonski,, np. Winiary
wegeta
przyprawa włoska lub przyprawa do spaghetti
cebule pokroić w kosteczke, podsmażyć na oleju , dodać mięso mielone, smażyc ok. 10 minut, dodac sos w słoiczku a nastepnie z torebki, wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu. Doprawić do smaku wegetą i przyprawa do spaghetti
Sos boloński można oczywiście zrobic wg. własnego przepisu
Sos jogurtowo-czosnkowy:
3 małe kubeczki jogurtu naturalnego lub jeden duży
4 duże ząbki czosnku
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki wegety
wlać jogurty do miseczki, dodać paprykę, pół łyzeczki wegety , czornek drobno posiekać, dodać do sosu i wymieszać
Dodatkowo:
Ser żółty do posypania
Wykonanie:
Na każdy naleśnik nakładac ok. 1 łyżke nadzienia mięsnego, zawijać , posypać startym żółtym serem i zapiekać 30 minut w 180 st.
Podawać z sosem jogurtowo czosnkowym.