Napoleonka
Ciasto godne samego Napoleona- półfrancuskie placki przełożone aksamitnym kremem... mmm...
składniki
ciasto
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. śmietany
masa
2 jajka
1/2 l mleka
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
sposób przygotowania
Margarynę zetrzeć na tarce i zagnieść z mąką i śmietaną na kruche ciasto. Podzielić je na 2 części i włożyć do lodówki na co najmniej 1 h.
Jajka zmiksować z mąką, cukrem i 1 szkl. mleka. Masę wlać do gotującej się reszty mleka, ciągle mieszając. Dodać do tego masło i zagotować. Masę budyniową wyłożyć na jeden upieczony placek i przykryć drugim, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.
dodatkowe informacje
Pół godzinki przed podaniem radzę wyjąć ciasto z lodówki, wtedy nie jest tak paskudnie zimne.
wstawione na prosbe wlascicielki
pzdr
yenn
Ciasto godne samego Napoleona- półfrancuskie placki przełożone aksamitnym kremem... mmm...
składniki
ciasto
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. śmietany
masa
2 jajka
1/2 l mleka
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
sposób przygotowania
Margarynę zetrzeć na tarce i zagnieść z mąką i śmietaną na kruche ciasto. Podzielić je na 2 części i włożyć do lodówki na co najmniej 1 h.
Jajka zmiksować z mąką, cukrem i 1 szkl. mleka. Masę wlać do gotującej się reszty mleka, ciągle mieszając. Dodać do tego masło i zagotować. Masę budyniową wyłożyć na jeden upieczony placek i przykryć drugim, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.
dodatkowe informacje
Pół godzinki przed podaniem radzę wyjąć ciasto z lodówki, wtedy nie jest tak paskudnie zimne.
wstawione na prosbe wlascicielki
pzdr
yenn