Napoleonka Paulinki

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Napoleonka

Ciasto godne samego Napoleona- półfrancuskie placki przełożone aksamitnym kremem... mmm...

składniki
ciasto
3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. śmietany

masa
2 jajka
1/2 l mleka
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki


sposób przygotowania
Margarynę zetrzeć na tarce i zagnieść z mąką i śmietaną na kruche ciasto. Podzielić je na 2 części i włożyć do lodówki na co najmniej 1 h.
Jajka zmiksować z mąką, cukrem i 1 szkl. mleka. Masę wlać do gotującej się reszty mleka, ciągle mieszając. Dodać do tego masło i zagotować. Masę budyniową wyłożyć na jeden upieczony placek i przykryć drugim, po czym posypać przez sitko cukrem pudrem.


dodatkowe informacje
Pół godzinki przed podaniem radzę wyjąć ciasto z lodówki, wtedy nie jest tak paskudnie zimne.

wstawione na prosbe wlascicielki :mrgreen:

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
do uslug do listopada przyszlego roku :mrgreen:

pzdr
yenn
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Brzmi prosto i pyszne, zrobie na weekend
icon_biggrin.gif