- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
To jedna z mozliwych wersji, ktorych jest tyle ile kucharzy. Danie typowo letnie.
10 dojrzalych pomidorow
1 ogorek
200 g swiezego mlodego bobu
12 malych karczochow
2 papryki (kolor dowolny, ale ladnie wygladaja zolte)
6 cebulek dymek ze szczypiorem
6 lisci bazylii
1 zabek czosnku
3 jajka na twardo
4 fileciki anchois w oliwie
300 g tunczyka w oliwie z puszki
100 g wypestkowanych czarnych oliwek (najlepiej odmiana nicejska, ale niekoniecznie)
oliwa extravergine
sol
pieprz
W wielu wersjach sa tez 3 ugotowane w lupinach i obrane oraz pokrojone w plasty kartofle. Ja robie zawsze z kartoflami.
Pomidory kroimy w cwiartki. Jajka tez. Reszte jak kto woli, w plasterki, paseczki (papryka). Tunczyka kruszymy na spore kawalki widelcem.
Czosnku nie dodajemy do salatki a jedynie kroimy zabek na pol i jezdzimy nim po bokach salaterki by zapach po sobie pozostawil.
Te salatke najlepiej jest ukladac w salaterce, nie mieszac, bo ulozona ladnie wyglada, a jak zamieszamy to sie wszystko pokruszy, np. cwiartki jajek. Kazdy sobie wymiesza na talerzu.
Doprawiamy oliwa, do ktorej mozna wczesniej dodac bazylie porwana rekami na jak najdrobniejsze kawaleczki, sola i pieprzem.
10 dojrzalych pomidorow
1 ogorek
200 g swiezego mlodego bobu
12 malych karczochow
2 papryki (kolor dowolny, ale ladnie wygladaja zolte)
6 cebulek dymek ze szczypiorem
6 lisci bazylii
1 zabek czosnku
3 jajka na twardo
4 fileciki anchois w oliwie
300 g tunczyka w oliwie z puszki
100 g wypestkowanych czarnych oliwek (najlepiej odmiana nicejska, ale niekoniecznie)
oliwa extravergine
sol
pieprz
W wielu wersjach sa tez 3 ugotowane w lupinach i obrane oraz pokrojone w plasty kartofle. Ja robie zawsze z kartoflami.
Pomidory kroimy w cwiartki. Jajka tez. Reszte jak kto woli, w plasterki, paseczki (papryka). Tunczyka kruszymy na spore kawalki widelcem.
Czosnku nie dodajemy do salatki a jedynie kroimy zabek na pol i jezdzimy nim po bokach salaterki by zapach po sobie pozostawil.
Te salatke najlepiej jest ukladac w salaterce, nie mieszac, bo ulozona ladnie wyglada, a jak zamieszamy to sie wszystko pokruszy, np. cwiartki jajek. Kazdy sobie wymiesza na talerzu.
Doprawiamy oliwa, do ktorej mozna wczesniej dodac bazylie porwana rekami na jak najdrobniejsze kawaleczki, sola i pieprzem.