Nicoise - salatka nicejska

Lis 27, 2004
3,568
0
0
To jedna z mozliwych wersji, ktorych jest tyle ile kucharzy. Danie typowo letnie.

10 dojrzalych pomidorow
1 ogorek
200 g swiezego mlodego bobu
12 malych karczochow
2 papryki (kolor dowolny, ale ladnie wygladaja zolte)
6 cebulek dymek ze szczypiorem
6 lisci bazylii
1 zabek czosnku
3 jajka na twardo
4 fileciki anchois w oliwie
300 g tunczyka w oliwie z puszki
100 g wypestkowanych czarnych oliwek (najlepiej odmiana nicejska, ale niekoniecznie)
oliwa extravergine
sol
pieprz

W wielu wersjach sa tez 3 ugotowane w lupinach i obrane oraz pokrojone w plasty kartofle. Ja robie zawsze z kartoflami.

Pomidory kroimy w cwiartki. Jajka tez. Reszte jak kto woli, w plasterki, paseczki (papryka). Tunczyka kruszymy na spore kawalki widelcem.
Czosnku nie dodajemy do salatki a jedynie kroimy zabek na pol i jezdzimy nim po bokach salaterki by zapach po sobie pozostawil.
Te salatke najlepiej jest ukladac w salaterce, nie mieszac, bo ulozona ladnie wyglada, a jak zamieszamy to sie wszystko pokruszy, np. cwiartki jajek. Kazdy sobie wymiesza na talerzu.
Doprawiamy oliwa, do ktorej mozna wczesniej dodac bazylie porwana rekami na jak najdrobniejsze kawaleczki, sola i pieprzem.
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
No to szykuj flinte...
icon_smile.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
zgadza sie, wersji tej przepysznej salatki jest wiele
icon_wink.gif


zainteresowani ta 'tradycyjna' moga zerknac tutaj

wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Bea, sumienia nie masz, żeby mi teraz świeży młody bób przypominać
cry_1.gif
Ale bym zjadła, taki tylko z oliwą, solą i pieprzem
lecker.gif
...
Nie mówię, że bym w sałatce wzgardziła, zwłaszcza z tymi czarnymi oliwkami
lecker.gif
Wiecie co, wstyd się przyznać, ale nie jadłam dotąd "prawdziwej" sałatki nicejskiej
icon_redface.gif
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0