Niska babka przekładana

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Przełożyć do miski i wszystko razem zmiksować: 3/4 kostki masła, 1,5 szklanki cukru pudru, 3 łyżki cukru waniliowego, dowolny olejek lub 2 kieliszki alkoholu, 5 jajek, pół łyżeczki soli, garść orzechów włoskich, garść rodzynek i 4 łyżki kakao.

Do zmiksowanej masy przesiać 1 szkl mąki, 1 szkl mączki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę sody i wymieszać. Na koniec dodać roztopioną czekoladę. Piec 40 minut bez termoobiegu w 180 stopni w niskiej formie do babki.

Gotowe ciasto przeciąć 3 razy. Jedną warstwę pokryć kwaskowatym dżemem połączonym z galaretką(połowa ilości), a dwie skrajne dowolnym kremem.

Polać masą czekoladową.
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Ostatnio robiłam tą babkę jako... piernik.
Trzymałam się przepisu, a na koniec dodałam wraz z czekoladą roztopione 2 łyżki miodu i 2 łyżki przyprawy do piernika.

Jeśli ktoś reflektuje, to polecam
icon_biggrin.gif