kermidt @ 14 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762638O Jeny! Zanczy O! Caritko!
Choroba! Musze zrobic!
Kocham niemieckie pierniki! Po kilku probach roznych piernikow z cina przestalam piec na rzecz kupowania, ale te musze zrobic!
Oblat to jest okragly oplatek. Mozna wygooglowac obrazki. W Polsce moze mozna kupic jakies wieksze i wyciac kieliszkiem? Tu widzialam w polskim sklepie, ale niemieckie. SMiesznie to brzmi, ale generalnie, jesli sklep jest europejski to dominuja w nim artykuly z danego kraju, ale sa z calej Europy.Kermidt
Mam nadzieje, ze sie nie rozczarujesz, bo teraz to mam stracha
Bede z niecierpliwoscia wypatrywac Twojej opini
Maraa @ 14 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762735Caritko, pyszne są te pierniczki! Teściowa oceniła, że są WSPANIAŁE!
Nie miałam opłatków więc robiłam na papierze do pieczenia, nic się nie przyklejało i po upieczeniu bez problemu dawały się przenieść. W piekarniku siedziały od 12 do 15 min i to im w zupełności wystarczyło. Wchodzą na stałą listę wypieków!
Caritko, dziękuję Ci bardzo za przepis!
Bardzo, bardzo sie ciesze
-p.s. Pozdrowienia dla Tesciowej
- a zdjecia nie bedzie?
Kiiri @ 14 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762744Pieeeekne..... a u mnie nie ma przypraw do piernikow ;( musze poczekac do swiat az w Polsce zawitamKiiri, u mnie paczuszka do piernikow ma 15 g. Dalam calosc.
p.s. Jesli chcesz, moge Ci podeslac pare paczuszek przypraw, niekoniecznie dlatego, zebys piekla te pierniki,
ale jak lubisz w ogole, to na pewno Ci sie przyda
Joanna @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762867Caritko, piękne zdjęcia bardzo apetycznych pierników!
Zwłaszcza po tego przekrojonego chciałby się sięgnąć ręką do monitora ...Dziekuje
Małgoś.dz. @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762940A ja upiekłam wczoraj.I powiem szczerze, że jak spróbowałam takiego świeżego (znaczy lekko ostygniętego) - to nie za bardzo mi smakował... Ale dzisiaj mają już zupełnie inny smak i są bardzo dobre.
Ps. Polewałam lukrem cytrynowym. A Kubanek dostał swoją porcję, którą potraktował na kolorowo.Uff, to sie ciesze, ze pierniki nie sa jednak "na straty"
BeataSz @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763049Nie bardzo mi smakująjak dla mnie ciasto jest za mało słodkie i mało piernikowe w smaku (tu być może to moja wina, bo miałam niecałe opakowanie przyprawy i mogła być już nieco zwietrzała...), no i zamiast zmielonych orzechów dałam zmielone migdały. Poza tym wszystko zgodnie z przepisem. Moje ciastka niestety nie są takie grubiutkie jak Twoje Caritko, jeno płaskiebo się cholernie rozpływały podczas pieczenia ( za rzadkie zrobiłam ciasto??) . Wyszło mi 60 sztuk. Lukier rumowy dałam (dodaje trochę słodyczy, ale wciąż mi mało).Buu, Beata, przykro mi, ale rozumiem, ze komus moze nie smakowac
Co do slodkosci, to zgodze sie z Bea.
One dla mnie tez byly ciut za slodkie, ale Mezowi juz nie, wiec to kwesta gustu
Ciasto mialam takie, ze jak nabralam lyzeczka i probowalam "klasc" je na oblaty, to musialam lyzeczke z ciastem "troche" potrzasnac
- to znaczy tak pare razy "uderzyc" o oblat, zeby ciasto sie przykleilo i "odeszlo" z lyzeczki.
Pierwsza partie tez mialam plaska, ale nastepne byly juz wyzsze. Dawalam poprostu wiecej ciasta i lyzeczka "wygladzalam" w gore, zeby utworzyla sie "kupka".
Bylam pewna, ze ta "kupka" mi sie rozjedzie podczas pieczenia, bo myslalam, ze ciasto mimo wszystko jest za rzadkie ( ilosc mleka, dalam jak w przepisie- czyli wszystko)
No i w piekarniku sie troche rozjechaly- troche- a po jakiejs chwili sie podniosly.
No, szkoda, ze Ci nie smakuja, szkoda skladnikow, ktore niepotrzebnie zuzylas i Twojego czasu
Bea73 @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763070nie sa niestey zbyt piekneale robilam je dosyc szybko, w ramach 'testu'Bea? Zartujesz?Slicznie Ci wyszly!
Caritka @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763106Bea? Zartujesz?Slicznie Ci wyszly!sliczne to nie (kazde inne...), ale sa przesmaczne, a to najwazniejsze, prawda?
Bea73 @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763108sliczne to nie (kazde inne...), ale sa przesmaczne, a to najwazniejsze, prawda?Prawda
p.s. Spotkalam dzisiaj Sasiadai powiedzial, ze dawno nie jadl tak pysznych piernikow
Maraa @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763142Caritko, nie mam aparatuWróci do mnie dopiero we wtorek, a pierniczki upiekę jeszcze na pewno nie raz to wtedy zrobię im zdjęcieAaaha, to dlatego.
Juz myslalam, ze sie obrazilas na aparat
CYTATMoje ciasto było raczej gęste, przy wykładaniu go na blachę musiałam sobie pomagać małą łyżeczką, bo samo nie chciało z łyżki złazićAle zgadzam się z opinią Beaty, że one są trochę mało piernikowe i następnym razem dodam więcej przyprawy. Jak dla mnie słodyczy im nie brakuje, a oblane gorzką czekoladą są idealne. Ale to oczywiście kwesta smaku...Ciasto mialam wlasnie tez takie, jak piszesz.
I tak sie teraz zastanawiam, bo tez piszesz, ze za malo piernikowe.
Dla mnie byly w sam raz, ale ja sie dopiero ucze je jesc
Byc moze dla tych, ktorzy sa "przyzwyczajeni" do tego, ze piernik ma byc piernikiem, moze faktycznie troche malo tej przyprawy,
ja osobiscie nie bede nic w nich zmieniac, bo mi ( nam) takie odpowiadaja
No, ale jak juz nie raz tu zostalo powiedziane...- kwestia smaku
W kazdym razie modyfikacje pod swoj smak, bardzo wskazane
BeataSz @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763199Caritko, Ty się nie smuć i nie żałuj mnie, że niepotrzebnie składniki zużyłam i w ogóle... owszem, wolałabym słodsze i bardziej piernikowe, ale takie też nie są złe. Myślę, że mi miodu trochę w nich brakuje, ale jak bym dodała, to pewnie nie byłyby takie miękkieW każdym bądź razie robiły się dość szybko i pewnie jeszcze do nich wrócę tylko na pewno dosłodzę i dam więcej przyprawy.
To pocieszajace, co piszesz
CYTATA co do gęstości, to moje niby też takie było jak mówicie, musiałam z łyżeczki dobrze strząsać. Pierwsze wygładzałam, jak Ty Caritko, a później już nakładałam z dobrą górką a i tak w pieczeniu się rozpływały i nawet w ostatniej blasze wszystkie ze sobą zlepiły w jeden placek, no ale na szczęście to nie na pokaz.
a może to dlatego, ze dałam mielone migdały, takie gotowe ze sklepu a one są grubiej mielone niż gdybym sama to zrobiła ?(z mojej maszynki wychodzi taka puszysta prawie mączka, ale niestety zapomniałam wcześniej sobie przygotować te orzechy)
P.S. Uwielbiam pierniki popijać herbatą z cytryną, dlatego jakoś do kwaśnej herbaty wolę słodszeBeatko, ja zawsze uzywam kupnych- czy to migdalow, czy orzechow,
wiec wydaje mi sie, ze to chyba nie ich wina
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia