Olej czosnkowy

glimmer

Member
Lut 10, 2009
90
0
0
Świetny dodatek do gotowanych ziemniaków, mięs i sałatek. W całym mieszkaniu pachnie pieczonym czosnkiem, kiedy się go robi
icon_smile.gif


Olej czosnkowy

3352868549_c09be4beb5.jpg


Składniki:
1 główka czosnku na 1 szklankę oleju (użyłam oleju rzepakowego- oliwy nie polecam- ma swój, zbyt charakterystyczny smak).

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej z obranymi ząbkami czosnku i podgrzewać do momentu, aż czosnek nabierze złotego koloru. Zostawić do ostygnięcia na minimum godzinę. Po godzinie wyłowić czosnek i przelać olej do szczelnie zamykanego pojemnika. Przechowywać w lodówce do miesiąca.

3352868555_bf59fbd4bc.jpg
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Dzisiaj zrobiłam próbę
icon_smile.gif

Udana !
Olej wykorzystam w najbliższych dniach - a czosnek (był miękki i słodziutki) powędrował do sałatki z pieczonego bakłażana i papryki. Dodałam do warzyw również odrobinkę tego oleju na smaczek.