orzechowe torciki

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
Ciasto:
125g masła
125g cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
175g mąki
szczypta soli
Nadzienie:
100g posiekanych migdałów
50g posiekanych orzechów laskowych
100g posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki miodu
2 łyżki śmietany
4 łyżki cukru
Z podanych składników wyrób ciasto, podziel na 2 części. Przygotuj formy do babeczek o średnicy 5 cm. Wyłóż je ciastem i piecz w temp. 200 st. Migdały i orzechy podpiecz bez tłuszczu na patelni. W osobnym rondlu rozpuść cukier i miód aż powstanie płynna masa. Dodaj śmietanę i orzechy, wymieszaj. Do każdej foremki wlej łyżkę masy orzechowej i piecz w gorącym piekarniku ok. 15min aż zbrązowieje.