Orzechowiec mojej teściowej

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Niewykluczone, ze przepis jest znany szerzej, ja jednak - tak jak w nazwie - pierwszy raz sprobowalam go u mojej ( jeszcze wtedy przyszłej) teściowej . Teraz po kilku kosmetycznych zmianach sama go chętnie pieke, bo jest prosty, szybki i bardzo dobry.

Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1 kostka masła
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto ( jesli nie da sie zagniesc mozna dodać troszkę kwasnej smietany). Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Owijamy wszystkie części w folie i wkładamy na ok 1/2 godziny do zamrazarki.
Na blachę z piekarnika ( tą kwadratową niską) wyłożoną pergaminem scieramy na grubej tarce 1 cześć jasnego ciasta, w miarę równomiernie rozprowadzamy. Na nią scieramy ciemne ciasto.
Ubijamy 5 białek z niepełna szklanką cukru, wykładamy na stratę ciasto. Na wierzch scieramy ostatnie jasne ciasto i posypujemy całość pokruszonymi orzechami włoskimi ( ok 25-30 dag).
Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Jeszcze gorące polewamy polewa czekoladową
1/2 kostki masła
8 łyzek cukru
4 łyżki wody
2 łyżki kakao
Rozpuszczamy i zagotowujemy, gotujemy 3-4 min mieszając.

Mam tylko takie zdjęcie niestety...
 

Załączniki

  • image.jpg
    image.jpg
    256.5 KB · Wyświetleń: 0