Orzechowiec

żyrafka

Member
Maj 25, 2007
275
0
0
Orzechowiec

2 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
4 łyżki smietany
Zagnieść i wylepić blachę ( 25 na 28 cm, albo malą tortownicę).
Masa:
20 dag masła
20 dag cukru
2 łyżki miodu
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki mleka skondensowanego z tubki
30 dag orzechów włoskich.
Zagotować to wszystko i wylać na ciasto. Upiec. Pycha.
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Jakie mają byc te orzechy? W kawałkach czy mielone?

Całe to raczej nie ...
icon_biggrin.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ciasto podpiekac czy odrazu z masa piec??
Ile i w ilu stopniach??
 

żyrafka

Member
Maj 25, 2007
275
0
0
Ciasta nie podpiekam. Piekę w temperaturze około 180 stopni, nigdy nie patrzę na czas, tylko na konsystencję. Nie można piec bardzo długo, bo ta masa będzie twarda i niejadalna. Wszystkie ciasta piekę na oko, dlatego trudno mi podać czas, myślę, że koło godziny, ale zależy od piekarnika.
To jest ciasto, które zazwyczaj piekę na Boże Narodzenie. Teraz zaczyna sie sezon na orzechy włoskie, dlatego wklepałam przepis.
 

żyrafka

Member
Maj 25, 2007
275
0
0
Wiem, wiem, tylko na razie nie wiem, kiedy będę piekła. Jak upiekę to na pewno wkleję. A może ktoś, kto ma orzechów pod dostatkiem sie odważy, upiecze i zdjęcie wklei ?
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mama chce mnie obdarowac orzechami i dlatego dopytuje
icon_wink.gif

Niestety nie upieketeraz, moze dopiero pod koniec sierpnia.