Pączki

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
1kg.mąki
20 dag.cukru
20 dag.masła
15 żółtek
1/2 l.mleka
6 dag.drożdży
1 kiel.spirytusu lub octu
zapach waniliowy
1/2 szkl.mąki zalać 1 szkl.wrzącego mleka,od razu dobrze mieszać.Ostudzić do ciepłego.
1 szkl.mleka ciepłego rozrobić drożdże,wlać rozrobione drożdże do zaparzonej mąki,rozmieszać.Na wierzch posypać 1/2 kg.mąki.Pozostawić do wyrośnięcia.
żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli.
Do rozczynu dodać żółtka i spirytus,resztę mąki,stopione masło i wszystko dokładnie wyrobić.
Odczekać aż wyrośnie,formować nieduże pączki(bo świetnie rosną),odstawić do wyrośnięcia i smażyć.
Farsz zależy od inwencji twórczej.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Widzialam, ze ktos poszukuje, so up it goes!