Pączkowe paszteciki

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
1 kg mąki
1 margaryna
2 jajka
10 dag drożdży
2 szklanki mleka
Sposób przyrządzenia:

Drożdże rozmieszać z niewielką ilością mleka. Na stolnicę dać mąkę, zsiekaną lub startą na tarce margarynę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto drożdżowe. Jeśli nie będzie chciało się ze ugnieść, dodać tyle mleka, aby ciasto było spójne i elastyczne. "Odstawić do wyrośnięcia" W tym czasie, zrobić farsz.

Składniki na farsz:(można wykorzystać też mięso z rosołu ,lub ugotować specjalnie na farsz)

60 dag karkówki
3 marchewki,
1 pietruszka
4 cebule
1 kostka rosołowa
1 bułka namoczona w mleku
sól, pieprz do



Karkówkę ugotować jak na rosół z marchewką, pietruszką, 1 cebulą i kostką rosołową. Po ugotowaniu mięso zmielić w maszynce, następnie zmielić odsączoną z mleka bułkę. 3 cebule skroić w drobna kosteczkę i zrumienić na maśle - poczym dodać do masy mięsnej i doprawić do smaku

Kolejność wykonywania czynności:
Krok 1. Bierzemy trochę ciasta

rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy w średniej wielkości kwadraty.
Krok 2. Na każdy kwadrat dajemy farsz i zawijamy pasztecik.

Zalepiany dokładnie boki ciasta, aby nie rozleciało się podczas smażenia.

I na koniec rolujemy pasztecikiem po stolnicy, aby wyrównać boki.

Tak przygotowane paszteciki są gotowe do smażenia.

Na patelni roztopić kostkę margaryny i smażyć paszteciki na rumiany kolor z każdej strony obracając widelcem

Ja smażę pól na pół Planta i olej, a farsz robię różny ;kapusta z grzybami, mięsno- pieczarkowy

Super do barszczu,i takie inne.polecam
 

JolantaMR

Member
Lis 4, 2010
3
0
0
Wow, fajny przepis dzieki napewno sprobuje.
mniam.gif
 

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
właśnie smażę ,tylko dziś farsz z piersi+pieczarki+papryka +marchewka z groszkiem+kapusta pekinka
 

Załączniki

  • DSC_8359.JPG
    DSC_8359.JPG
    265.8 KB · Wyświetleń: 0

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
smażyć na kostce margaryny czyli nie w głębokim tłuszczu jak pączki ale po prostu w większej ilości?
i one tak ładnie rosną w czasie smażenia?
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Leno dziękuję!
mam ogromną ochotę je zrobić dlatego tak dopytuję.
czyli mają pływać w tłuszczu jak pączki czy lepiej nie?
a ciasto tak mniej więcej na jaką grubość rozwałkować,żeby uzyskać taki efekt jak u Ciebie na zdjęciu?