- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Bardzo stary francuski przepis na chleb zytni na "porridge"...
porridge przygotowujemy z:
225g maki zytniej (wymieszalam pol na pol jasna z ciemna)
450ml wrzacej wody
1 lyzka plynnego miodu
Do duzej miski wsypalam make i zalalam ja wrzaca woda. Zostawilam na 5 min, po czym dodalam miod, wymieszalam. Przykrylam folia i zostawilam na 12 godzin w cieplym miejscu.
Ciasto wlasciwe:
cala "porridge"
7g swiezych drozdzy
30 ml letniej wody
1 lyzeczka kminku (lekko zmiazdzone...opcjonalnie)
2 lyzeczki soli
350g bialej pszennej maki chlebowej
oliwa z oliwek do smarowania
Drozdze rozprowadzamy w wodzie, wlewamy do "porridge", dodajemy kminek (jesli uzywamy). Wyrabiamy ciasto reka, powoli dodajac make pszenna. Mamy otrzymac scisle ciasto i takie wykladamy na stolnice i zagniatamy 6-8 min. Zkrywamy folia i znow zostawiamy na 1 1/2 godziny do wyrosniecia (podwojenia objetosci).
Wykladamy, lekko odgazowujemy, dzielimy na dwie czesci, a kazdy kawalek rozwalkowujemy na prostokat 38x12cm. Skladamy jak kartke "na trzy" (dolna czesc do srodka, na to gorna, lekko dociskamy). Odwracamy do gory nogami. Smarujemy jedna strone kazdego kawalka oliwa i ukladamy (naoliwionymi stronami do siebie) obydwa chlebki w natluszczonej foremce (23,5cmx13). Przykrywamy natluszczona folia i zostawiamy do ostatecznego wyrosniecia (ok. 1 godziny lub gdy ciasto urosnie do krawedzi blaszki).
Piec rogrzewamy do 220C.
Wyrosniete chleby smarujemy oliwa i ostrym nozem nacinamy w dwoch miejscach. Pieczemy 30 min w 220C, redukujemy do 190C i pieczemy kolejne 25-30 min.
Przepis zaczerpnelam z J.Shapter/C.Ingram "Bread"
porridge przygotowujemy z:
225g maki zytniej (wymieszalam pol na pol jasna z ciemna)
450ml wrzacej wody
1 lyzka plynnego miodu
Do duzej miski wsypalam make i zalalam ja wrzaca woda. Zostawilam na 5 min, po czym dodalam miod, wymieszalam. Przykrylam folia i zostawilam na 12 godzin w cieplym miejscu.
Ciasto wlasciwe:
cala "porridge"
7g swiezych drozdzy
30 ml letniej wody
1 lyzeczka kminku (lekko zmiazdzone...opcjonalnie)
2 lyzeczki soli
350g bialej pszennej maki chlebowej
oliwa z oliwek do smarowania
Drozdze rozprowadzamy w wodzie, wlewamy do "porridge", dodajemy kminek (jesli uzywamy). Wyrabiamy ciasto reka, powoli dodajac make pszenna. Mamy otrzymac scisle ciasto i takie wykladamy na stolnice i zagniatamy 6-8 min. Zkrywamy folia i znow zostawiamy na 1 1/2 godziny do wyrosniecia (podwojenia objetosci).
Wykladamy, lekko odgazowujemy, dzielimy na dwie czesci, a kazdy kawalek rozwalkowujemy na prostokat 38x12cm. Skladamy jak kartke "na trzy" (dolna czesc do srodka, na to gorna, lekko dociskamy). Odwracamy do gory nogami. Smarujemy jedna strone kazdego kawalka oliwa i ukladamy (naoliwionymi stronami do siebie) obydwa chlebki w natluszczonej foremce (23,5cmx13). Przykrywamy natluszczona folia i zostawiamy do ostatecznego wyrosniecia (ok. 1 godziny lub gdy ciasto urosnie do krawedzi blaszki).
Piec rogrzewamy do 220C.
Wyrosniete chleby smarujemy oliwa i ostrym nozem nacinamy w dwoch miejscach. Pieczemy 30 min w 220C, redukujemy do 190C i pieczemy kolejne 25-30 min.
Przepis zaczerpnelam z J.Shapter/C.Ingram "Bread"
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: