PAIN BOUILLIE

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
tatter @ 10 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=447352Sprytna sztuka z Ciebie...
icon_mrgreen.gif
Dokładnie
icon_smile.gif

Mirabelko, a to się robi podobnie jak chleb z zaparką, prawda?
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
mirabbelka @ 11 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=447437tak, tylko tamten jest calkowicie bez drozdzy

ten powinien byc bardziej puchaty
Gęsty jak diabli, nie wiem, czy z niego będzie puchacz, Mirabelko
icon_wink.gif


Nie rozumiem tylko tego składania - czy to znaczy, że dwa chleby układam w foremce jeden na drugim?
Aha, nie mogłam się powstrzymać i wlałam mu z pół szklanki zakwasu...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Moj w piecu...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
bedzie...ale jutro...
icon_biggrin.gif
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Mój też już upieczony. Zdjęcie wstawię pewnie dopiero pod koniec tygodnia.
A więc tak:
rósł baaaaardzo opornie. Przyznam, że nie wierzyłam w niego, bo wyglądał jak murowany gniot. Wwaliłam go do lodówy, bo musiałam wyjść na kilka godzin. Wróciłam, postał sobie na blacie trochę, upiekłam. Mmmmmmm - bardzo dobry. Ja zmodyfikowałam przepis dodając zakwasu.
Trochę za bardzo czuć w nim miód. Użyłam kasztanowego i chleb pachnie nim na maxa. Ale, co tam. W smaku naprawdę niezły. Taterowy
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Ok, dodam swoja opinie.
Pain Bouillie jest niezwykly - ma cudowny lekki miodowo-kminkowy zapach (w zasadzie przypomina mi polskie grahamki
icon_biggrin.gif
)
jest mieciutki i sprezysty mimo, ze sprawia wrazenie "gniota" (uzywajac okreslenia kolezanki Liski
icon_mrgreen.gif
), cienko krojony (ma spoisty miazsz i sie nie rozwala) doskonale smakuje z serem (albo samym maslem
icon_mrgreen.gif
nawet)
Bardzo go wszystkim polecam!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,376
1,468
113
CYTATSmarujemy jedna strone kazdego kawalka oliwa i ukladamy (naoliwionymi stronami do siebie) obydwa chlebki w natluszczonej foremce (23,5cmx13).
Nic a nic z tego opisu układania nie rozumiem.
icon_frown.gif
Zdjęcie piękne jak zwykle, ale też mi nic nie wyjaśniło.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wybacz Hazo, postaram sie raz jeszcze wyjasnic, a wiec tak:
po zlozeniu obydwu chlebow otrzymujemy dwa prostokaty (circa!) z lotu ptaka, a szesciany (circa!) w rzeczywistosci, teraz malujemy jeden z bokow szescianu olejem i powtarzamy czynnosc w drugim bochenku, blaszka musi pomiescic obydwa ulozone obok siebie, stykajace sie pomalowanymi olejem stronami, w ten sposob otrzymujemy dwa bochenki (dzieki naoliwieniu chlebki sie nie zlacza!)

A na zdjeciu jest tylko jeden chlebek, po pierwszym zostalo wspomnienie
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,376
1,468
113
Teraz rozumiem, że smaruje się olejem "tyłki" i styka je ze sobą.
icon_wink.gif
Bardzo dziękuję.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
No nie zupelnie tylki, boki raczej. Wiesz co ja chyba zaraz to narysuje
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,376
1,468
113
Tatter, ale chyba to samo można zrobić w keksówce, jak się nie ma innej blaszki, i wtedy będą jeden za drugim.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Mozna w keksowce. 24x12cm to wymiary moich blaszek do chleba.
 

Załączniki

  • folding_bouillie.jpg
    folding_bouillie.jpg
    28.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: