Pan de Muertos

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,070
441
83
Pan de Muertos – chleb pieczony z okazji swieta zmarlych w Meksyku

znaleziony na www.petras-brotkasten.de

z dedykacja dla Margot
cvety.gif


zaczyn:
450g maki pszennej 405
1 i 1/4 lyzeczki soli
60g cukru
20g drozdzy swiezych
125g wody
3 duze jajka (lekko ubite)

ciasto wlasciwe:
200g cukier
200g miekkiego masla
450g maki pszennej 450
8 zoltek
otarta skorka z jednej pomaranczy

glazura:
2 jajka ubite z odrobina smietany
65g plynnego masla
cukier do posypania

zaczyn: Drozdze rozpuszczone w wodzie rozmieszac z maka i cukrem. Wymieszac i mieszajac dodawac powoli jajka. Ubijac tak dlugo az powstanie kula ciasta oblepiajaca haki miksera. Po 5 minutach powinno być lekko klejace, elastyczne i blyszczace. Można ewentualnie skorygowac konsystencje dodajac wody lub maki.Ciasto wylozyc do miski wysmarowanej olejem (powinna dac się uformowac z niego kula na dnie miski), przykryc i odstawic przykryte do wyrosniecia w temp 21 st.na ok. 2 godziny az podwoi swoja objetosc.

Ciasto wlasciwe:
Zaczyn wymieszac z cukrem i maka dodajac powoli zoltka jaja jedno po drugim a potem partiami maslo oraz skorke otarta z pomaranczy. Ciasto wyrabiac tak dlugo az będzie lekko klejace ale miekkie i blyszczace i będzie trzymac forme. Ewentualnie skorygowac dodajac maki lub wody! Uformowac kule i wlozyc do wysmarowanej olejem miski i odstawic przykryte do wyrosniecia w temperaturze 21 st na ok. 1,5 godziny.

Można je tez zostawic do wyrosniecia w lodowce, co da lepsze efekty smakowe. Przed dalsza obrobka należy wyjac i doprowadzic do temperatury pokojowej.

Dwie formy wylozyc papierem wysmarowanym maslem.

Ciasto wylozyc na blat lekko posypany maka i podzielic na 2 czesci. Jedna czesc odlozyc i przykryc.

Pozostala podzielic w myslach na 4 czesci i 1/4 odlozyc. Pozostale ciasto wylozyc na blat i uformowac gladka kule, która nastepnie należy lekko splaszczyc tworzac placek o srednicy ok. 20 cm. i wysokosci ok. 2,5 cm. Brzegiem dloni lekko splaszczyc pasek i uformowac dookoła 2,5 centymetrowy tworzacy jakby rondo kapelusza pasek. Calosc ulozyc na blasze i odstawic przykryte do wyrosniecia na 1 godzine.

Odlozona mniejsza czesc ciasta podzielic na 4. Z jednej uformowac kulke. To będzie glowa ciasta. Z pozostalych 3 czesci ciasta uformowac waleczki dlugosci ok. 20 cm, posrodku kazdego i przy koncach lekko scisnac. Utworza one jakby kosci. Również te czesci ulozyc na papierze do wyrosniecia.

To samo powtórzyć z druga wczesnij odlozona polowa ciasta.

Piekarnik rozgrzac do 190stc.

Pod koniec rosniecia ciasta 3 waleczki (kosci) ulozyc na kapeluszu w takich samych odstepach tak aby się krzyzowaly na srodku. Na nich polozyc kule ciasta, w ktorej za pomoca palcow wycisnac dolki imitujace oczy.

Powierzchnie ciasta posmarowac glazura jajeczna i wsunac do piekarnika az do silnego zrumienienia skorki. Petra piekla ok. 30-40 minut, powtarzajac w czasie pieczenia smarowanie czesci które zrobily się biale podzczas wyrastania w piekarniku. Po 20-25 minutach temperature zredukowala do 175 st. I przykryla calosc folia aluminiowa. Ciasto pozostalo jeszcze 5-10 minut w wylaczonym piekarniku.

Ciasto wylozyc na kratke, posmarowac rozpuszczonym maslem i posypac obficie cukrem.

Te chlebki podobno dlugo zachowuja swiezosc i pachna z uplywem czasu coraz piekniej.
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,070
441
83
no nie Margot, z tej ilosci wychodza 2 Pan y
icon_mrgreen.gif
raczej upieczesz 1 Pana i 1 Pavlova ...

SORRY, ja oczywiscie strzelilam byka z tymi bialkami, chodzi oczywiscie o zoltka , skad inaczej byloby takie zolte ciasto ????
juz poprawilam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: