- Lut 24, 2008
- 43
- 0
- 0
skladniki:
30 dag maki (2 czubate szkl)
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru do ciasta
20 dag cukru pudru do bialek
4 jajka (zoltka do ciasta)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
powidla sliwkowe
15 dag orzechow wloskich
krem karpatkowy
polewa czekoladowa
Maka, zoltka, cukier, maslo i proszek - zagniesc. Ubic piane z bialek.
Ciasto podzielic na 2 czesci. Pierwsza czesc rozwalkowac, rozsmarowac na niej powidla, polozyc polowe ubitej piany i posypac polowa orzechow. Upiec w 180st przez ok 30min ciagle dogladajac.
Tak samo upiec druga czesc ciasta.
Obydwa upieczone juz ciasta przelozyc masa karpatkowa. (Krem zrobic wg przepisu na opakowaniu. Efekt koncowy - cos ala budyn. Do budyniu powoli dodawac 20 dag miekkiej margaryny ciagle miksujac. MASLO DO BUDYNIU! nigdy na odwrot, poniewaz zrobia sie grudki.)
Na wierzch polac czekoladowa polewa.
A oto moje dzielo: