Pasta makrelowa

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Ostatnio mam hopla na punkcie różniastych past rybnych, wczoraj zrobiłam taką z wędzonej makreli
lecker.gif


Składniki:

wędzona makrela
2 jaja ugotowane na twardo
pół średniej cebuli
łyżka stołowa miękkiego masła
łyżka stołowa majonezu
do smaku pieprz, sól, przyprawa w płynie.
kukurydza z puszki (opcjonalnie, ja bardzo lubię)

Z tuszki wyciągamy ości, czyste mięso przekładamy do miski, dodajemy masło i ucieramy na jednolitą masę, gdy całość będzie spójna dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i drobniutko pokrojone jajka, majonez i kukurydzę, doprawiamy do smaku zależnie od gustu i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc)

Obłęd w ciapki
anbetung.gif


Niestety, nim wpadłam na pomysł zrobienia zdjęć, miska była pusta
icon_mrgreen.gif
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Ja dodaję jeszcze ogórki kiszone lub konserwowe pokrojone w kosteczke. Nie dodaje natomiast masła, ale chetnie spróbuję.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Też taką lubię i robię
icon_smile.gif
, ale bez masła, bo makrela i tak jest już dość tłusta w smaku. Idealnie wzbogaca ją także dodatek koncentratu pomidorowego.
 

beata

Member
Gru 22, 2005
440
0
0
ja do pasty z makreli dodaję troche majonezu,troche musztardy,troche ketchupu, i cebule drobno pokrojoną.
czasami dodaje troche twarogu
 

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Nie robiłam z ketchupem (nie przepadam), a dodatek masła fajnie złagodził ostrość ryby, całość stała się bardziej zwięzła i smarowna
icon_smile.gif

Spróbuję z przecierem, dobry pomysł.