Pastitsio

aleksandra88

Member
Paź 29, 2009
10
0
0
Hej dziewczyny. Mam nadzieję, że nie dubluję tematu... Szukałam, ale nie znalazłam. Jeśli już coś takiego jest to proszę o przeniesienie. Robiłam dzisiaj zapiekankę grecką wg przepisu Iwonki, który znajdziecie tutaj: http://zachcialomisiegotowac2.blox.pl/2008/05/Pastitsio.html

Pozwolę sobie przekleić przepis:
Składniki:
* Około 500-700 g makaronu rurki (ja używam penne)
* 500 g mięsa mielonego
* 200g sera fety
* cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* 1-2 jajka ( zależnie od wielkości)
* 1,5 szklanki przetartych pomidorów (sieved tomatoes) Ja robię wszystko „na oko”,ale myślę, że 1,5 szkl. wystarczy
* sos beszamelowy
* oliwa do smażenia
* sól, pieprz, oregano
* 1 pomidor
* trochę sera żółtego do posypania, może być mozarella.
Ugotować makaron. Odstawić do ostygnięcia. Ja nie czekam, tylko przepłukuję makaron zimną wodą. Do makaronu dodać roztrzepane jajko i fetę pokrojoną w małą kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Dodać mięso mielone i rozdrobnić je widelcem. Do usmażonego mięsa dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos podusić kilka minut, aż trochę zgęstnieje. Przygotować sos beszamelowy, najlepiej wg własnego sprawdzonego przepisu. Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć połowę makaronu, na to mięso mielone, resztę makaronu i sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i żółtym serem. Wstawić do piekarnika i piec nie przykrywając ok.35-45 min. w temp 180 stopni aż do zrumienienia.

A oto moje zdjęcie
pastitsio.jpg

Jutro wkleję w przekroju.

 

aleksandra88

Member
Paź 29, 2009
10
0
0
Zjedzone
icon_smile.gif
Wszystkim smakowało, choć ja uważam że powinno być troszkę mniej makaronu i więcej sosu pomidorowego bo było trochę za suche jak dla mnie
icon_smile.gif


Obiecane zdjęcie w przekroju:
DSC00414.jpg