- Lis 8, 2004
- 282
- 0
- 0
3 dag suszonych grzybów
1 kg wątróbki
1 kg wieprzowiny-karkówka, łopatka, boczek (ja dałam boczku takiego chudszego)
2 cebule
sól, pieprz, liść laurowy
1 bułka
5 jajek
słonina
Ja robiłam z połowy porcji ale grzybów dałam i tak więcej, a bułkę też dałam całą.
Grzyby namoczyć.
Wątróbkę pogotować kilka minut w ok. 1 litrze wody. Do tej samej wody włożyć mięso, dodać grzyby wraz z woda w której się moczyły, obrane cebule i przyprawy. Mięso ugotować do miękkości i wyjąć.
W wywarze namoczyć bułkę.
Wszystkie składniki zemleć w maszynce. Dodać jajka, doprawić i wszystko dokładnie wyrobić.
Słoninę pokroić na cieniutkie plasterki, wyłożyc dno i boki blaszki lub brytfanny. Wyłożyć mięso, lekko przycisnąć i wyrównać. Na wierzchu można ułożyć paseczki słoniny.
Piekłam pasztet w keksówce w 180-200 C około godziny, aż tak ładnie się przyrumieni.
Zanim namoczyłam bułkę w wywarze to większą część odlałam i na nim ugotowałam zupkę
Pasztet naprawde jest pyszny, taki zwarty że można go pokroic ale też można go łatwo rozsmarować.
Polecam i życzę smacznego
Dodam jeszcze że przepis pochodzi z książki dra Kwaśniewskiego o diecie optymalnej.
1 kg wątróbki
1 kg wieprzowiny-karkówka, łopatka, boczek (ja dałam boczku takiego chudszego)
2 cebule
sól, pieprz, liść laurowy
1 bułka
5 jajek
słonina
Ja robiłam z połowy porcji ale grzybów dałam i tak więcej, a bułkę też dałam całą.
Grzyby namoczyć.
Wątróbkę pogotować kilka minut w ok. 1 litrze wody. Do tej samej wody włożyć mięso, dodać grzyby wraz z woda w której się moczyły, obrane cebule i przyprawy. Mięso ugotować do miękkości i wyjąć.
W wywarze namoczyć bułkę.
Wszystkie składniki zemleć w maszynce. Dodać jajka, doprawić i wszystko dokładnie wyrobić.
Słoninę pokroić na cieniutkie plasterki, wyłożyc dno i boki blaszki lub brytfanny. Wyłożyć mięso, lekko przycisnąć i wyrównać. Na wierzchu można ułożyć paseczki słoniny.
Piekłam pasztet w keksówce w 180-200 C około godziny, aż tak ładnie się przyrumieni.
Zanim namoczyłam bułkę w wywarze to większą część odlałam i na nim ugotowałam zupkę
Pasztet naprawde jest pyszny, taki zwarty że można go pokroic ale też można go łatwo rozsmarować.
Polecam i życzę smacznego
Dodam jeszcze że przepis pochodzi z książki dra Kwaśniewskiego o diecie optymalnej.