Pasztet pieczarkowo-soczewicowy

marianna

Member
Sie 19, 2007
1,496
0
0
Szklanka czerwonej soczewicy, kilkanaście pieczarek, 2 cebule, biała część średniego pora, czerwona papryka, dwie łodyżki selera naciowego, dwa ząbki czosnku, dwa suszone grzyby, sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek, odrobina sosu sojowego, olej słonecznikowy, otręby

Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce, udusić na 2 łyżkach oleju – ma z nich odparować woda; posiekać drobno pozostałe warzywa i udusić. Potem połączyć pieczarki, warzywa, wsypać soczewicę, podlać niedużą ilością wody (na początek może być szklanka), dodać przyprawy, zgniecione na proszek suszone grzyby. Dusić do miękkości soczewicy. Warzywno-soczewicową papkę zmiksować, dodać jajka, dobrze wymieszać, można dosypać trochę otrąb. Masę przełożyć do keksówki lekko posmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Piec ok. 50 min w temperaturze ok. 180 stopni.