Pesto z natki pietruszki

nikka

Member
Kwi 21, 2007
341
0
0
Coś zupełnie innego. Najbardziej mi smakowało cienko rozsmarowane na razowej macy. Do pesto dodałam litewskiego parmezanu -Dziurgasa. Moje niedawne odkrycie, dwu-trzykrotnie tańsze od włoskiego. Dostępny m.in. w Careffour i Almie. Inspiracja do zrobienia pesto: Fotoforum.

Składniki:

bardzo duży pęczek natki pietruszki
ząbek czosnku
4 łyżki dobrej oliwy (ok. 60 ml)
4 orzechy laskowe (lub inne, super byłyby piniowe albo nerkowce)
mały kawałek sera typu parmezan
sól, pieprz

Wykonanie:

Pęczek natki pietruszki (cały, z gałązkami, odcięty na wysokości spinającej go gumki recepturki) drobno poszatkować w blenderze, dodać czosnek oraz pokrojony na drobne kawałki ser i orzechy (które można podprażyć na patelni), wszystko ponownie zmiksować, dodać oliwę, posolić i popieprzyć.
 

Załączniki

  • pesto_z_natki_pietruszki__2_.JPG
    pesto_z_natki_pietruszki__2_.JPG
    47.6 KB · Wyświetleń: 0
  • pesto_z_natki_pietruszki__1_.JPG
    pesto_z_natki_pietruszki__1_.JPG
    43 KB · Wyświetleń: 0

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
robie podobny sos do spagetti, ale bez orzechów, i do tego mnóstwo sera, na ciepło bardzo fajnie smakuje
icon_smile.gif