- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Spód:
100 g mąki krupczatki,
1 jajko,
50 g cukru,
40 g miękkiego masła,
16 g cukru waniliowego,
2 łyżeczki kakao
Warstwa serowa:
500 g sera białego półtłustego zmielonego 3-krotnie,
170 g cukru (można dać mniej),
2 jajka,
op. budyniu waniliowego bez cukru,
200 g śmietany kremówki,
250 g truskawek
Wierzch:
500 g truskawek,
galaretka truskawkowa
Przygotuj spód: miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, kakao i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj przesianą mąkę. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Ser utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Truskawki zmiksuj na mus, dodaj do sera, wymieszaj, dodaj ubitą kremówkę i pianę z białek oraz proszek budyniowy.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep ciastem. Na spód wyłóż masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 45-55 minut. Studź, w lekko otwartym piekarniku ok. 1 h, wyjmij, całkowicie ostudź.
Przygotuj galaretkę rozpuszczając ją w szklance wrzącej wody. Na wierzchu sernika ułóż pozostałe truskawki, większe pokrój na pół, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
100 g mąki krupczatki,
1 jajko,
50 g cukru,
40 g miękkiego masła,
16 g cukru waniliowego,
2 łyżeczki kakao
Warstwa serowa:
500 g sera białego półtłustego zmielonego 3-krotnie,
170 g cukru (można dać mniej),
2 jajka,
op. budyniu waniliowego bez cukru,
200 g śmietany kremówki,
250 g truskawek
Wierzch:
500 g truskawek,
galaretka truskawkowa
Przygotuj spód: miękkie masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, kakao i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj przesianą mąkę. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Ser utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Truskawki zmiksuj na mus, dodaj do sera, wymieszaj, dodaj ubitą kremówkę i pianę z białek oraz proszek budyniowy.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż pergaminem. Dno wylep ciastem. Na spód wyłóż masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 45-55 minut. Studź, w lekko otwartym piekarniku ok. 1 h, wyjmij, całkowicie ostudź.
Przygotuj galaretkę rozpuszczając ją w szklance wrzącej wody. Na wierzchu sernika ułóż pozostałe truskawki, większe pokrój na pół, zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: