Pierniczki Mikołaja

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Wpisuję dla pamięci:

Oryginalny przepis (w nawiasie moje zmiany):

1,5 dl syropu (dałam 150 ml miodu)
200 g cukru
250 g masła
(dałam 200 g)
kardamon, imbir i cynamon - razem 3 łyżki
(dałam 1 łyżkę kardamonu, 1 łyżkę cynamonu, 1 łyżeczkę imbiru i 1 łyżeczkę przyprawy do piernika Dr'a Oetkera)
2 jajka
200 g mąki grubo zmielonej*

100 g otrębów owsianych
200 g mąki graham
3-4 łyżeczki sody
(dałam 3)
2-3 łyżki kakao
* - za pierwszym razem dałam mąkę pszenną razową i ciasto wyszło luźne, musiałam dosypywać sporo mąki 500, za drugim razem dałam mąkę pełnoziarnistą Lubelli i wtedy ciasto było ok
icon_smile.gif


zagotować syrop, masło, cukier i przyprawy
dodać do wychłodzonej mieszanki jajka (pojedynczo), a następnie mąkę wymieszaną z sodą
włożyć na noc do lodówki lub położyć je na parę godzin na śniegu (ta wersja moim dzieciom najbardziej się podoba rofl.gif )
rozwałkować ciasto na cienko na stole obsypanym mąką, przy pomocy różnych foremek wykrawać pierniki i piec w piecyku w temp. 200st.C 5-8 minut aż będą lekko brązowe.

Ciasto wałkowałam na grubość 5-7 mm i wycinałam foremkami pierniczki. Piekłam 7 minut w temp. 200st.C. Od razu wyszły miękkie. W puszce leżakowały niecałe 2 dni, nie twardniały.

Wyszły tak:

pierniki_od_Mikolaja.jpg

i w przekroju:

pierniki_od_Mikolaja___przekroj.jpg

 

Załączniki

  • pierniki_od_Mikolaja.jpg
    pierniki_od_Mikolaja.jpg
    150.8 KB · Wyświetleń: 0
  • pierniki_od_Mikolaja___przekroj.jpg
    pierniki_od_Mikolaja___przekroj.jpg
    126 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
miałam jeszcze mąkę graham, wobec czego wczoraj upiekła znowu
icon_mrgreen.gif

Tym razem nie dawałam jednak mąki razowej, a pełne ziarno Lubelli (całe 200 g), ilość masła zmniejszyłam do 200 g, i dodałam 3 łyżki kakao. Ciasto wyszło odpowiednio gęste, na drugi dzień podsypywałam tylko odrobinę, tylko co do wałkowania. Wyszły tak:

mikolaja.jpg

kiepski ze mnie fotograf (lukier jest żółtawy)
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • mikolaja.jpg
    mikolaja.jpg
    175.6 KB · Wyświetleń: 0

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Kuchniafelek. Ale pierniki
icon_eek.gif
lecker.gif

A mi zalegaja otreby i ciagle sie zastanawiam, jak je wykorzystac
icon_mrgreen.gif

Chyba "zakrece" to ciasto
icon_mrgreen.gif
poki mamy snieg
icon_mrgreen.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Po moim komentarzu wyzej, zaraz na drugi dzien je upieklam, ale nie odzywalam sie, bo troche sie rozczarowalam i nie wiedzialam, co mam napisac.
Nie wiem, czy zbyt dlugo pieklam (6-7 min) czy co.. - w kazdym razie wyszly mi strasznie wiorowate, suche i w ogole mi nie podeszly.
Maz mi powiedzial, ze mam im dac szanse
icon_wink.gif

No to dalam. Polukrowalam i wlozylam do puszki, i po czterech dniach, stal sie cud
icon_mrgreen.gif

Pierniki calkiem sie zmienily. Zrobily sie bardziej "mokre" i przestaly mnie "gryzc"
icon_wink.gif
w zabki (ze tak powiem
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
)
Teraz, moge smialo powiedziec, ze sa na prawde dobre i wchodza na stale
icon_biggrin.gif

Nastepnym razem ( tak!
icon_wink.gif
, bedzie nastepny raz
icon_biggrin.gif
) zmniejsze ilosc cukru, bo dla mnie sa troche za slodkie, dla Meza sa w sam raz,
ale i tak zmniejsze
icon_mrgreen.gif


Inula, bardzo dziekuje za przepis
cvety.gif
i przepraszam za zwatpienie
icon_mrgreen.gif


PICT0006_1.JPG

i w przekroju

PICT0010.JPG
 

Załączniki

  • PICT0006_1.JPG
    PICT0006_1.JPG
    79.8 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0010.JPG
    PICT0010.JPG
    60.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
uff... kamień z serca
icon_mrgreen.gif

Nie wiem czemu wyszły takie wiórowate i twarde, moje były miękkie od początku
gruebel_2.gif

Ale najważniejsze, że smakują
icon_smile.gif


Powiem Wam w sekrecie, że mi osobiście bardziej smakuje ta wersja z mąką razową i sporą ilością dosypywanej pszennej mąki 500, niż ta na samej pełnoziarnistej. Ale moim dzieciom bardzo smakują obie wersje
zwinker2.gif
;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Inula, ja mysle, ze te 6-7 min, to za dlugo na moj piekarnik, bo skoro wyszly suche, to na pewno za dlugo pieklam.
Nastepnym razem skroce czas pieczenia i zobacze
icon_wink.gif


Ja tez sie ciesze, ze smakuja
icon_mrgreen.gif
- bo ...- nie ukrywam.. - bylam zawiedziona.
Ale teraz, na prawde z reka na sercu, mowie, ze sa mniam
icon_mrgreen.gif
Mezowi tez smakuja
icon_biggrin.gif


Ja pieklam na pszennej razowej i zytniej.
Aaaaha i imbiru dalam lyzke - zgodnie z przepisem.
Zaraz po upieczeniu troche mnie pieklo w gardle (Meza oczywiscie nie
icon_mrgreen.gif
),
ale po tych kilku dniach wszystko sie ladnie przegryzlo i ilosci imbiru nie bede zmieniac.