- Lis 28, 2005
- 33,472
- 5,611
- 113
skanna @ 23 Dec 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1554785Czy Wam to ciasto też się tak kruszy podczas wałkowania? Pierniczki bardzo smaczne, ale wałkowanie - dramat.Dzisiaj też mi się ciężko wałkowało, pewnie dlatego, że wzięłam pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Muszę pamiętać, by dawać jej mniej lub zwiększyć ilość płynów. A może to wina masła? Kupiłam inne, niż zazwyczaj... Ale jakoś rozwałkowałam (pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i mam dwie krajanki. Jedna z marcepanem i domowymi powidłami śliwkowymi, posypanymi drobno posiekaną skórką pomarańczową i orzechami włoskimi, a druga z marcepanem, utartą różą i drobno posiekanymi migdałami. Jutro będę kroić.
Ostatnią edycję dokonał moderator: