Pierniczki od pani Ewy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,472
5,611
113
skanna @ 23 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1554785Czy Wam to ciasto też się tak kruszy podczas wałkowania? Pierniczki bardzo smaczne, ale wałkowanie - dramat.
Dzisiaj też mi się ciężko wałkowało, pewnie dlatego, że wzięłam pełnoziarnistą mąkę orkiszową. Muszę pamiętać, by dawać jej mniej lub zwiększyć ilość płynów. A może to wina masła? Kupiłam inne, niż zazwyczaj... Ale jakoś rozwałkowałam (pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i mam dwie krajanki. Jedna z marcepanem i domowymi powidłami śliwkowymi, posypanymi drobno posiekaną skórką pomarańczową i orzechami włoskimi, a druga z marcepanem, utartą różą i drobno posiekanymi migdałami. Jutro będę kroić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,472
5,611
113
Potrzebowałam "na cito" pierniczków do wydania, więc zagniotłam wczoraj to ciasto, część mąki pszennej zastępując żytnią.
Po niespełna dwóch godzinach w lodówce było idealne do zagniatania, więc wpisuję ku pamięci, by go nie zostawiać na noc, tylko tego samego dnia wałkować.
Piekłam jak zwykle ok. 10 min. w 170 stopniach i dałam ciut więcej przypraw.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,472
5,611
113
Z połowy porcji zrobiłam krajankę z marcepanem i powidłami śliwkowymi z dodatkiem posiekanych orzechów, odrobiny czekolady i skórki pomarańczowej. Lukier rumowy.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy