Pyszny, wilgotny, długo świeży.
składniki
6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
6 dag drożdży
1 niepełna szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 op. przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki miodu
bakalie (rodzynki, siekane orzechy)
polewa czekoladowa
sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić.
Żółtka ubić na puch, dodać rozpuszczone drożdże, olej i miód. Dokładnie zmiksować. Na koniec wsypywać mąkę z sodą i przyprawami. Dokładnie wymieszać i dodać bakalie.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
Dużą blaszkę (taką dużą, prostokątną, zapomniałam zmierzyć) natłuścić i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto.
Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Ostudzoen ciasto można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową. Ozdobić połówkami orzechów.
dodatkowe informacje
Kiedy chcę piernik przełożyć powidłami, piekę go w keksówce.
Z tej porcji wychodzi mi jedna długa keksówka i jedna króciutka
składniki
6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
6 dag drożdży
1 niepełna szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 op. przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki miodu
bakalie (rodzynki, siekane orzechy)
polewa czekoladowa
sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić.
Żółtka ubić na puch, dodać rozpuszczone drożdże, olej i miód. Dokładnie zmiksować. Na koniec wsypywać mąkę z sodą i przyprawami. Dokładnie wymieszać i dodać bakalie.
Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
Dużą blaszkę (taką dużą, prostokątną, zapomniałam zmierzyć) natłuścić i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto.
Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Ostudzoen ciasto można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową. Ozdobić połówkami orzechów.
dodatkowe informacje
Kiedy chcę piernik przełożyć powidłami, piekę go w keksówce.
Z tej porcji wychodzi mi jedna długa keksówka i jedna króciutka