- Wrz 7, 2010
- 3,391
- 0
- 0
115g miękkiego masła
500g mąki
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do piernika
2 duże jaja
350g cukru kryształu
450g puree z dyni
Nastawić piekarnik na 170 stopni. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bulka tarta.
Do małej miski przesiać mąkę z sodą, dodać sól i przyprawę do piernika. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem i masłem na gładką masę, po czym dodać puree z dyni i dobrze zmiksować. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo łyżką mieszankę mączną. Kiedy już wszystko razem się połączy wylać ciasto do przygotowanej wcześniej formy.
Wstawić do nagrzewającego się piekarnika i piec około 60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto zosawić w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę, by mogło odparować.
pieklam w foremce z kominkiem. Gorace ciasto oprószylam cukrem pudrem.
500g mąki
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy do piernika
2 duże jaja
350g cukru kryształu
450g puree z dyni
Nastawić piekarnik na 170 stopni. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć bulka tarta.
Do małej miski przesiać mąkę z sodą, dodać sól i przyprawę do piernika. W dużej misce utrzeć jajka z cukrem i masłem na gładką masę, po czym dodać puree z dyni i dobrze zmiksować. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo łyżką mieszankę mączną. Kiedy już wszystko razem się połączy wylać ciasto do przygotowanej wcześniej formy.
Wstawić do nagrzewającego się piekarnika i piec około 60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ciasto zosawić w foremce na 10 minut, a następnie wyjąć na kratkę, by mogło odparować.
pieklam w foremce z kominkiem. Gorace ciasto oprószylam cukrem pudrem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: