Piernik - miodowy, wilgotny, pyszny

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Ja swój doskonały właśnie przełożyłam. Nie obciążam niczym, wilgoć z powideł przejdzie do ciasta i sklei sie sam.
Nie miałam powideł z surowych śliwek, ale ze śliwek suszonych. Były dość gęste, dodałam do nich trochę dżemu z kumkwatów i innych cytrusów, które robiłam niedawno i który był rzadki. W sumie całkiem interesujący smak. :lol:Piernik przekroiłam dwa razy, leciutko nasączyłam amaretto. Na dolną warstwę położyłam płat rozwałkowanego marcepanu, a na górną tę uzyskaną marmoladkę. Zawinęłam szczelnie i pożegnałam do świąt. :mrgreen:
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,421
113
To nie czekając na odpowiedź zrobiłam prawie tak samo. Dwa razy przekroiłam, na dole dałam powidła z suszonych śliwek a wyżej marcepan. Mój był tak miękki, że nie wałkowałam tylko rozciągnęłam go widelcem na wielkość blatu. Położyłam na parapecie bez grzejnika i położyłam na nim starą Kuchnię Polską. Mam nadzieję, że warstwy się skleją.
 
  • Like
Reakcje: Buka