2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
1 jajko
200g powideł śliwkowych
1 łyżeczka sody
2 łyzeczki kakao
2 łyzeczki przyprawy do piernika
Margaryne rozpuścić i przestudzić. Jajko utrzec z cukrem. Dodawać margarynę i resztę składników. Piec ok 40-50 min w 180st.
Uwagi: lepsze sa powidła niz dzem bo sa w nich kawałki śliwek, które poźniej fajnie czuc w pierniku. Piernik można "podrasować" dodając imbir, cynamon, gałkę muszk. + przyprawa do piernika, piernikowy aromat jest bardziej wyrazisty.
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 kostki margaryny
1 jajko
200g powideł śliwkowych
1 łyżeczka sody
2 łyzeczki kakao
2 łyzeczki przyprawy do piernika
Margaryne rozpuścić i przestudzić. Jajko utrzec z cukrem. Dodawać margarynę i resztę składników. Piec ok 40-50 min w 180st.
Uwagi: lepsze sa powidła niz dzem bo sa w nich kawałki śliwek, które poźniej fajnie czuc w pierniku. Piernik można "podrasować" dodając imbir, cynamon, gałkę muszk. + przyprawa do piernika, piernikowy aromat jest bardziej wyrazisty.